Centar za bolesti EU

Stožer i vlada muljaju, pogledajte što Centar za bolesti EU kaže o bliskom kontaktu

Foto: POOL, Screenshot: ECDC

ALEMKA MARKOTIĆ, šefica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević tvrdi kako premijer Andrej Plenković ne zadovoljava kriterije za samoizolaciju, ali smjernice Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) ipak govore nešto drugačije.

“HZJZ je jasno priopćio koji su međunarodni kriteriji, koji vrijede za sve. Prema njima, premijer ne zadovoljava kriterije za samoizolaciju. Potrebno je da ste na otvorenom bili u kontaktu više od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra, da ste ostvarili bliži kontakt poput grljenja, rukovanja i ljubljenja. Isto se odnosi i na boravak duži od 15 minuta u zatvorenom prostoru gdje ima indikacija da je bilo zaraženih”, rekla je Markotić.

Međutim, u izvješću ECDC-a navodi se kako se tu radi o dva odvojena uvjeta. Također, ne spominje se grljenje, rukovanje i ljubljenje kao kriterij za bliski kontakt, nego je kao kriterij naveden – fizički kontakt.

“Kontaktom osobe zaražene COVID-om 19 smatra se svatko tko je bio u osobnom kontaktu s tom osobom unutar vremenskog okvira od 48 sati prije pojave simptoma pa do 14 dana poslije pojave simptoma u osobe zaražene COVID-om 19.

U slučaju da zaražena osoba nije imala simptome, kontakt se definira kao netko tko je bio u kontaktu s tom osobom unutar vremenskog okvira od 48 sati prije uzimanja uzorka kojim je potvrđena zaraza pa do 14 dan poslije uzimanja uzorka”, stoji u dokumentu ECDC-a.

Vremenska oznaka od 15 minuta u Plenkovićevom slučaju ovdje uopće nije ključna, već je potreban samo fizički kontakt – koji je Plenković sa zaraženim Đokovićem imao.

Bliskim kontaktom, prema dokumentu ECDC-u, na koji se u obrani Plenkovića pozivala i vlada, smatra se “svaka osoba koja je bila u fizičkom kontaktu s osobom zaraženom COVID-om”.

>> Stožer se jučer polomio da spasi Plenkovića od samoizolacije. Vjerujete li im još?

Uvjeravaju nas da diranje po ramenu i dodirivanje šakama nije fizički kontakt

Plenkovića, unatoč jasnim uputama ECDC-a brani i Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Premijer nije bio u bliskom kontaktu s Đokovićem jer se pozdravio šakom. Prema epidemiološkoj anamnezi, između njih, tvrdi Capak, nije bilo fizičkog kontakta, nego se radilo o dodiru šakama, što se ne smatra fizičkim kontaktom, dok je boravak u zatvorenom prostoru trajao manje od tri minute”, rekao je Capak, a da Plenković s Đokovićem nije ostvario fizički kontakt danas je tvrdio i ministar Beroš.

Fotografije su pak pokazale da Plenković ne samo da se s Đokovićem pozdravio dodirom šakama, nego ga je i dirao po ramenu.

Nitko iz Stožera, koji vrlo pasionirano, da ne kažemo neku težu riječ, posljednjih dana opravdava Plenkovića i iz sve snage se upinje dokazati da premijer ne mora u samoizolaciju, nije objasnio po kojim to kriterijima diranje zaražene osobe nije fizički kontakt.

No zanimljivo je da Američki centar za prevenciju bolesti, najvažnija takva svjetska organizacija, pozdrav šakom o šaku (fist bump) klasificira kao fizički kontakt, baš kao i rukovanje, davanje pet rukom i zagrljaje.

Za hrvatske stručnjake iz vladina stožera fizički kontakt nije ni pozdrav šakom o šaku za zaraženom osobom, ni diranje zaražene osobe.

Barem kad je u pitanju premijer Plenković.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?