DA LI JE BAŠ TAKO?

DRŽAVA OD BEOGRADA NA VODI NEĆE DOBITI NI DINAR

ŽESTOKA PREVARA U BEOGRADU NA VODI: Srbiji gubici, Arapima pare!

POLITIKA 04.08.2017. 00:21h

Partneri iz Emirata mogu da donose odluke bez saglasnosti srpske strane, koja je ugovorila samo vlasništvo nad udelima u firmi, ali ne i u objektima koji će se izgraditi, upozoravaju stručnjaci

 

Srbiji će od „Beograda na vodi“ pripasti gubici, a sav novac je u rukama Arapa!
Tako ukratko sagovornici Kurira komentarišu odluku srpsko-arapskog preduzeća „Beograd na vodi“ da osnuje dve nove firme i na njih prenese vlasništvo nad po jednim od objekata koji se uveliko grade u Savskom amfiteatru, o čemu smo juče pisali. Osnivanjem novih firmi – „BW kula“ i „BW galerija“ – kako su upozorili stručnjaci, žele da sakriju finansijske tokove i zametnu tragove lopovluku.

 

FOTO: DRAGANA UDOVIČIĆ

Stranci donose odluke
Advokat Vladimir Gajić kaže da arapski partner, koji je većinski suvlasnik sa udelom od 68 odsto, sve odluke donosi samostalno bez obzira na volju Srbije. To praktično znači da će Arapi doneti svaku odluku u vezi sa „Beogradom na vodi“ bez obzira na to šta o tome misli srpska strana.

 

– Ne treba izgubiti iz vida da je Srbija ugovorila vlasništvo nad udelima u firmi, a ne u buduće izgrađenim objektima. To znači da Srbija ima očekivanja samo u eventualnom profitu. Kako vidimo, te su firme odmah počele sa gubicima (gubitak „Beograda na vodi“ u 2016. iznosi milijardu i po dinara, prim. aut.), što znači da nema šta da se deli. Arapi vode firmu, odlučuju o investiciji, donose sve odluke. Naravno, rukovode troškovima firme bez ograničenja. Mogao bih da se kladim da ta firma nikada neće ostvariti ni cent profita – navodi Gajić za Kurir i dodaje:

 

– Po ugovoru, prva evaluacija, kada je u pitanju realizacija ugovorenih obaveza, stiže nakon 20 godina od dana početka izgradnje. Do tada Srbija nema šta da traži, sem da ispunjava svoje obaveze, ulaže u infrastrukturu koja će služiti objektima koji se grade i raščišćava teren, kao što je morala zbog roka da poruši sve u Hercegovačkoj.

 

FOTO: DADO ĐILAS

Nisu čista posla
Balša Božović, odbornik DS u beogradskoj skupštini, kaže da se sada, osnivanjem dve nove ćerke-firme preduzeća „Beograd na vodi“, stiče utisak da dolazi do deobe imovine, odnosno uloženog kapitala. Sve to, kaže on, implicira da u čitavom projektu nije jedna arapska firma investitor, kako se to Beograđanima predstavlja.

– Takođe, postoji mogućnost da jedna od tih firmi naknadno bude prodata, čime bi se neka nova lica pojavila kao suvlasnici, što dodatno komplikuje transparentnost celog projekta, koji je ionako pod velom tajne. U svakom slučaju, utisak je da tu nisu čista posla – kaže on.
Nemanja Nenadić

SMANJUJE SE KONTROLA SRPSKE STRANE
Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, kaže da, iako je „Beograd na vodi“ u većinski privatnom vlasništvu, postoji interes građana Srbije da se o poslovanju tog preduzeća zna više, a naročito o opravdanosti troškova.

– Poslovanje preko ćerki-firmi dodatno smanjuje mogućnost kontrole od strane države kao manjinskog vlasnika – kaže on.
Tužna stvarnost

SUSPENDOVAN PRAVNI POREDAK
Gajić podseća da je međudržavnim ugovorom Emirata i Srbije predviđeno da lokacija Beograda na vodi ima eksteritorijalnost u odnosu na pravni poredak Srbije. To praktično znači da tu ne važe srpski zakoni.

– Ovakva prava imali su, na primer, Britanci u Indiji ili Francuzi u severnoj Africi u doba kolonijalizma. Postoji sumnja da su Arapi zapravo samo kaskaderi pravih investitora, ali to je teško dokazati. Ovom projektu je više od dva miliona građana dalo podršku na izborima. Vlast ima legitimitet da radi sve što radi. To je naša tužna stvarnost – kaže Gajić.
Kurir / Ekipa Kurira

 

Foto: Dragan Kadić, Dragana Udovičić, Dado Đilas

 

Autor: Foto: Dragan Kadić, Foto: Dragana Udovičić, Foto: Dado Đilas

Pratite Kurir na VIB