Da li Tik Tok špijunira ?

TikTok sakuplja podatke čak i kada ne koristite aplikaciju

U izveštaju kompanije Feroot navodi se da platforma prikuplja podatke čak i aji nikada niste koristili ili nakon što ste obrisali TikTok aplikaciju.

TikTok sakuplja podatke čak i kada ne koristite aplikaciju
Najavljena zabrana TikTok platforme u SAD ili prodaja aplikacije od strane njenog kineskog vlasnika, kompanije ByteDance, neće rešiti problem nacionalne bezbednosti i sakupljanje podataka američkih građana. Ovo je objavljeno u izveštaju o cyber bezbednosti koji prenosi ABC News.

Izveštaj je napravila kompanija Feroot koja se bavi cyber bezbednošću, a koja tvrdi da platforma sakuplja vaše podatke, čak i ako nikada niste koristili TikTok. U izveštaju se navodi i da se podaci sakupljaju i šalju, čak i nakon što je aplikacija obrisana.

“TikTok može biti prisutan na sajtovima u vidu piksel trekera” navodi se u izveštaju. “U mnogim slučajevima piksel trekeri rade svoj posao iako to nema direktne veze sa funkcijom i vlasnikom sajta na kome se nalaze”.

“Internet stranice iz raznih oblasti, od avio kompanija, internet prodavnica, tehnoloških kompanija, pa čak i vladinih sektora su pune TikTok trekera odnosno “piksela”, koji su deo koda koji vaš internet pregledač povlači sa njih. Oni se povezuju sa platformama za sakupljanje podataka koje mogu povući i korisničko ime i šifru, informacije o kreditnim karticama i računima, kao i zdravstvene podatke korisnika”, navodi Feroot.

Oni tvrde i da sajtovi koji zahtevaju logovanje i autentifikaciju to čine kako bi dodali još jedan sloj sigurnosti, ali da TikTok pikseli i to mogu pokupiti zajedno sa ostalim podacima. Oni se potom prosleđuju na lokacije širom sveta, uključujući i Kinu i Rusiju, pre nego što korisnik uopšte i prihvati kolačiće ili da svoj pristanak. Naravno, TikTok nije jedina kompanija koja koristi piksel trekere jer to između ostalih rade i Google, Meta i Microsoft.

Feroot kažu da se od juna svi novi podaci koji potiču od državljana SAD skladište u Oracle cloud, a da je od oktobra pristup tim podacima ograničen na zaposlene u TikTok U.S. Data Security timu. Oni upravljaju svim vidovima pristupa podacima državljana SAD.

Portparol kompanije TikTok je nakon poziva američke administracije da prodaju platformu izjavio da je “Najbolji način da se umiri zabrinutost oko nacionalne bezbednosti da se napravi transparentna zaštita koja će se nalaziti u SAD i koristiti sistem monitoringa, odobravanja i verifikacije koji se već implementira”, nešto što u kompaniji nazivaju “Project Texas”.