EKONOMIJA DRUMSKIH RAZBOJNIKA

Presuda Međunarodnog arbitražnog suda protiv države

Srbija mora da plati 40 miliona dolara Grcima zbog RTB Bora

Sud je doneo odluku da je država Srbija od grčkog Mitilineosa praktično konfiskovala potraživanja prema RTB Boru, jer je više od 10 godina držala RTB Bor u restrukturiranju, zakonom zabranivši poveriocima da se naplate dok taj proces traje

Srbija će morati da plati 40 miliona dolara grčkoj firmi Mitilineos (Mytilineos) zato što joj je onemogućila da naplati potraživanja koja je imala prema RTB Boru, presudio je Međunarodni arbitražni sud prošle nedelje.

 6

Piše: M. Radenković

Beograd 29. avgust 2017. 19:03

Srbija mora da plati 40 miliona dolara Grcima zbog RTB Bora

Mitilineos, koji je sarađivao sa RTB Bor još od 1990-ih godina, pokrenuo je spor protiv Srbije 2013. godine, navodeći da je procesom restrukturiranja u Rudarsko-topioničarskom basenu zaštitila ovo preduzeće od poverilaca i naplate zaostalih dugova. Odluka Međunarodnog arbitražnog suda je obavezujuća, a Srbija ima rok od 15 dana da isplati odštetu.

Kako za Danas objašnjava advokatica Tijana Kojović iz kancelarije BDK advokati, koja je bila deo tima koji je zastupao Mitilineos, RTB Bor je dug napravio prema Grcima krajem 1990-ih godina, a država Srbija je postupkom restrukturiranja, koji se protegao na preko deset godina, oduzela mogućnost Mitilineosu da naplati svoja potraživanja.

– Postojali su ugovori sa RTB Borom iz 1998. godine po kojima je Bor, između ostalog, bio dužan da preradi 4.000 tona koncentrata u katode i isporuči metal Mitilineosu, što nije učinio. Takođe, Bor je ostao dužan i oko 19 miliona dolara grčkoj kompaniji na ime zajma. Međutim, Mitilineos ta potraživanja nije mogao da naplati jer je RTB Bor od 2004. godine bio zaštićen moratorijumom. Suština ove odluke, koja je protiv Srbije a ne Bora, jeste u tome da je Srbija, time što je sukcesivno produžavala moratorijum po Zakonu o privatizaciji tako da je on na kraju trajao preko deset godina, indirektno izvršila eksproprijaciju potraživanja Mitilineosa, odnosno oduzela mogućnost kompaniji da naplati svoja potraživanja – kaže Kojović.

Sagovornica Danasa objašnjava da je Mitilineos prethodno pokrenuo postupak pred Arbitražnim sudom 2004. godine po istoj osnovi, a da je presudom iz 2006. utvrđeno da u tom trenutku restrukturiranje još uvek nije trajalo toliko dugo da bi se moglo smatrati da je povređeno pravo investitora da naplati svoje dugove.

– Presudom iz 2006. godine Sud je zapravo rekao da ako se Bor ne privatizuje u neko dogledno vreme, moratorijum može postati faktička eksproprijacija. I na osnovu toga je pokrenuta nova arbitraža 2013 – kaže Kojović, dodajući da ne postoji mogućnost žalbe na odluku Međunarodnog arbitražnog suda, kao i da je Srbija dužna da dosuđenih 40 miliona dolara isplati bez odlaganja.

U finansijskom izveštaju Mitilineosa za 2017. vidi se da je kompanija pred sudom potraživala skoro 100 miliona dolara, uključujući kamatu i troškove.

Bor duguje milijardu

Mitilineos nije jedina firma koja iz aranžmana sa RTB Borom preko suda naplaćuje svoja potraživanja. U periodu sankcija 90-ih, borski Kombinat imao je slične poslove i sa svetskim trgovcem metalima Markom Risom, zatim sa švajcarskom Trafigurom i Glenkorom, kao i obaveze prema nekoliko međunarodnih banaka. Njihove fakture tek će doći na naplatu od državne kase. Ukupno, od 2000. do 2007. dug državi i inostranim poveriocima kretao se od 400 do 430 miliona dolara. Cena bakra početkom milenijuma bila je na istorijskom minimumu, kretala se oko 1.700 dolara za tonu, čak je u jednom trenutku pala na 1.300, ali je tokom protekle decenije počela da raste, dostigla u pojedinim periodima i do 10.000 dolara za tonu. Istovremeno, uvećane su subvencije RTB-u, broj radnika je smanjen a dug kompanije neposredno pred uvođenje UPPR-a prošle godine – stigao je do milijardu dolara.

M. N. S.

Savić: Srbija izgubila svaku arbitražu

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže za Danas da je Srbija došla u ovu situaciju zato što se neodgovorno ponaša i zaboravlja svoje dugove. “Država Srbija je do sada izgubila sve međunarodne arbitraže, tu pre svega mislim na Galeniku, i odštetu od preko pola milijarde dolara”, kaže Savić

povezane vesti

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

gradjanin

29. avgust 2017.

Ovu vest nije preneo niko osim vas, koliko vidim. Posebno informaciju o dugovanjima koja tek slede. Ogorčen sam jer ljudi koji su dugove stvorili svojom glupošću ili krađom ostanu nedodirljivi.

Macedoroman

29. avgust 2017.

Mitilineos pobedio Srbiju. Neka se spreme Energo Zelena I Zaab – Voda Vrnjci.

Voja

29. avgust 2017.

I sad jedni optužuju druge i tako u krug. Ali svi su u suštini krivi. SPS je bi na vlasti kad su se ugovori sklapali. DS dss g17+ i opet Sps su odugovlačili navodnu privatizaciju i štitili RTB od poverilaca. Od 2012 to je nastvio da radi i SNS. A za sve to vreme direktor ili jedan od direktora jedan te isti čovek. I onda Antić priča kako ih je ovo iznenadilo. Ma nije nego. A toga tek ima jel koliko vidim od RTBa se potražuje skoro milijarda dolara. A država im otpisala sva dugovanja za poreze i dopronose za radnike. Prošle godine beše 2 milijardi dinara. I odmah posle toga RTB bio sponzor vaterpolo reprezentacije. Kako je ova zemlja još uvek živa …

Dusan Spasic

29. avgust 2017.

Srbija gubi sve sporove na medunarodnom planu zato sto su cinovnici partijski a ne strucno probrani. Diletanti ne mogu da vode drzavu i kad tad dolaze racuni na naplatu. Dakle, vidimo da se ubrzano punjenje budzeta, sto osecaju itekako gradani Srbije, ponistava jos brzim praznjenjem drzavne kase zahvaljujuci placenim neznalicama ili sto je isto, zlonamernim cinjenjem u svoju korist!

Dunav

29. avgust 2017.

Ma, dobro je… Imamo suficit,onoliki!

OKI

30. avgust 2017.

Pa prosle Vlade Izgleda Napravise Takve Ugovore da cemo Njihovo Neznanje Placati Debelo a Oni se punom Snagom Bore da Opet Dodju Na Vlast Bez ikavog Pardona i Morala