Ekonomska situacija gora nego što se predviđalo

MMF: Ekonomska situacija gora nego što se predviđalo, oporavak sporiji

Novi izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda o izgledima svetske ekonomije za ovu i sledeću godinu nije optimističan. Ta međunarodna finansijska institucija predviđa još dublju recesiju i sporiji oporavak od posledice pandemije koronavirusa, od onog koji je prognoziran u aprilu.

Facebook IMF: MMF
Foto: Facebook IMF / MMF

“Pandemija koronavirusa zaustavila je svetsku ekonomiju, što je pomoglo da se virus obuzda i sačuvaju životi, ali je izazvalo najgoru recesiju od velike depresije tridesetih godina prošlog veka”, navodi se u najnovijoj analizi MMF-a koju prenosi N1.

Preko 75 odsto zemalja sada se otvara, ukidajući mere zabrane kretanja iako broj obolelih ponovo raste. Nekoliko zemalja beleži blagi ekonomski oporavak. Ipak, uz odsustvo medicinskog rešenja, snaga oporavka je veoma neizvesna i uticaj pandemije na različite privredne sektore i zemlje nejednak, stoji u izveštaju MMF-a.

Nova analiza te finansijske organizacije predviđa još dublju recesiju u ovoj godini od one prognozirane u aprilskom izveštaju. Pad BDP-a na globalnom nivou procenjen je na 4,9 odsto, što je za 1,9 procentnih poena gore od podatka iz prethodne analize. I oporavak koji je prognoziran za 2021. godinu biće manji, pa će sledeće godine rast svetske ekonomije biti 5,4 odsto umesto prethodno predviđenih 7 procenata.

Takođe, saopšteno je i da će se znatno produbiti budžetski deficiti jer su vlade do sada potrošile skoro 11 hiljada milijardi dolara u pokušaju da suzbiju negativne ekonomske efekte.

U međuvremenu je izgubljeno 300 miliona radnih mesta.

Analitičari MMF-a zaključuju da globalna privreda još nije izašla iz najgoreg perioda, da donosioci odluka moraju biti na oprezu, i prilagođavati mere novonastalim okolnostima.

Privredi je potrebna fiskalna i monetarna podrška, uz zadržavanje transparentnosti i nezavisnog rada centralnih banaka, navodi se u izveštaju.

Takođe, analitičari ukazuju na rizike koje nose novi talasi epidemije, koji bi mogli da smanje mobilnost i potrošnju, što ponovo dovodi do nestabilnosti javnih finansija i novog zaduživanja.

Ekonomska šteta prouzrokovana pandemijom oko 12 hiljada milijardi dolara

MMF predviđa pad američke privrede od 8,0 odsto, umesto 5,9 koliko je prognozirao u aprilu, a očekuje dublji pad evrozone, od 10,2 procenta. Među najteže pogođenima biće Francuska sa 12,5 i Italija 12,8 odsto, prenosi RSE.

U Južnoj Africi, Brazilu i Meksiku prognozira se recesija od 8,0, zatim 9,1 i 10,5 odsto. Kina će, prema poslednjoj proceni, zabeležiti rast od jednog procenta

Ako se ovi procenti iskažu novcem, onda će ekonomska šteta iznositi 12 hiljada milijardi dolara, navodi MMF.

Ova institucija precizira da su revidirane procene posledica pandemije zbog koje će mere socijalnog distanciranja i zaštite na radnom mestu verovatno ostati na snazi i u drugoj polovini godine, što se negavitno odražava na produktivnost i lance snabdevanja.

Iako prognoza MMF nije optimistična, još su pesimističnije procene Svetske banke i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, koji očekuju ekonomski pad u 2020. od 5,2 odnosno 6 odsto.

Izvor: N1; RSE

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.