Energetska efikasnost

Volkswagen ulazi u trgovinu energijom

Hina

12:30, 13. srpnja 2023.

Volkswagen ulazi u trgovinu energijom
Ilustracija: EPA

NJEMAČKI automobilski div Volkswagen objavio je da je počeo trgovati strujom na burzi Epex Spot, dodavši i da planira koristiti odbačene baterije iz e-automobila za njezinu pohranu. Epex Spot organizira kupoprodaju struje s rokovima isporuke do tjedan dana. Baziran je u Parizu, a ima urede u Amsterdamu, Berlinu, Bernu, Bruxellesu, Londonu i Beču.

Volkswagen je objavio da je počeo trgovati strujom na Epex Spotu, na osnovi sustava skladištenja koji čine odbačene baterije za električna vozila. U početku će se u pilot projektu koristiti 28 baterijskih sustava i 38 ćelijskih modula iz malog automobila E-Up.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

https://6f8e19b7d1ab77264825a1c579202fb1.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Sustav će privremeno skladištiti struju iz mreže

Kada su cijene struje niske, a Sunčeva i energija vjetra dostupna u velikoj količini, taj će sustav privremeno skladištiti električnu energiju iz mreže. Kada su cijene visoke, a opskrba oskudna, vraćat će struju u mrežu.

Prema Epexu, VW je prva automobilska grupa koja je ušla u posao trgovanja električnom energijom u Njemačkoj. Privremeno skladištenje energije iz obnovljivih izvora smatra se važnim preduvjetom za prelazak na zelenu energiju.

Drugi proizvođači automobila već koriste odbačene baterije kao privremeno skladište, pa je tako BMW 2017. pustio u rad “farmu” u Leipzigu s čak 700 BMW i3 baterija za privremeno skladištenje energije iz četiri vjetroturbine čiji je vlasnik. Audi pak od kraja 2021. koristi litij-ionske baterije iz testnih vozila u stanicama za brzo punjenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?