Energetski Prime zabranjen je u Hrvatskoj

Energetski Prime zabranjen je zbog L-teanina. Što je to?

Piše: Nenad Jarić Dauenhauer

19:22, 14. studenoga 2023.

https://www.facebook.com/v13.0/plugins/share_button.php?app_id=216060115209819&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df36b7f61334cd74%26domain%3Dwww.index.hr%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.index.hr%252Ff174c1ca42cf4fc%26relation%3Dparent.parent&container_width=0&href=https%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fclanak.aspx%3Fid%3D2512572&layout=button_count&locale=hr_HR&sdk=joey&size=small

Energetski Prime zabranjen je zbog L-teanina. Što je to?
Foto: Shutterstock

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

NAKON što su inspektori slovenske Uprave za sigurnost hrane jučer zabranili energetsku, odnosno kofeinsku verziju napitka Prime jer sadrži sastojak L-teanin, koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU, iz Državnog inspektorata RH poručili su da je u tijeku inspekcija te će uslijediti zabrana i povlačenje ako nađu energetski Prime u trgovinama.

Nakon sastanka kojeg je večeras ministar zdravstva Vili Beroš održao sa ravnateljem HZJZ-a Krunoslavom Capakom i glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem, najavljena je hitna akcija kojoj je cilj ograničavanje konzumacije takvih pića u mlađoj populaciji.

>> Inspektorat: Ako nađemo energetski Prime u dućanima, idu zabrana i povlačenje

Nisu zabranjeni svi napici Primea, nego samo energetski

Pritom treba istaknuti da nisu svi napici linije Prime zabranjeni, već samo oni energetski, koji su na hrvatskom tržištu bili mnogo manje zastupljeni i teže dostupni. Danas su se priopćenjem oglasile i sestrinske kompanije Westech i Eurocommedia, koje se bave plasmanom robe široke potrošnje u trgovačke lance. 

U priopćenju navode da piće Prime Hydra od 500 ml “nema nikakve veze i dodirne točke s Prime Energy Drink” te da “ne podliježe nikakvim zabranama”.

“Prime Hydra je isključivo hidratacijsko piće odnosno izotonično/hidratacijski napitak koji se sastoji od sastojaka odobrenih regulativama i zakonima EU. Kao firma tvrdimo da uvozimo isključivo Prime Hydra od 500 ml, a nikako ne Prime Energy Drink”, stoji u priopćenju, u kojem se dodaje da je napitak Prime Hydra u bočici od 500 ml dozvoljen u EU, a Prime Energy Drink u limenci je zabranjen.

Ovdje treba istaknuti da su se u Hrvatskoj definitivno prodavali i energetski napici Prime, što su nam potvrdili neki ljudi koji su ga kupili i konzumirali, ali i stranice na kojima su bili reklamirani.

Što je L-teanin?

Nameće se pitanje što je L-teanin, zašto je zabranjen u EU i koliko je i zašto štetan.

L-teanin je aminokiselina koja se nalazi u čajevima, posebno zelenom čaju, i ima nekoliko potencijalnih zdravstvenih koristi. Istraživanja pokazuju da L-teanin može pomoći u smanjenju subjektivnog stresa, poboljšanju kognitivnih performansi, poboljšanju kvalitete sna i da ima zaštitne učinke protiv kroničnih bolesti.

Neka istraživanja pokazuju da kombinacija L-teanina i kofeina može imati pozitivan učinak na mlade s ADHD-om.

Mogući štetni efekti u kombinaciji s kofeinom

Međutim, iako nuspojave od konzumacije L-teanina nisu prijavljene, konzumiranje velikih količina zelenog čaja zbog dodatnog sadržaja kofeina može dovesti do mučnine, poremećaja u želucu i razdražljivosti.

L-teanin u kombinaciji s visokim razinama kofeina, kakve sadrže energetski napici Prime, može pojačati učinke kofeina, što može dovesti do povećane razdražljivosti, nesanice i drugih nuspojava povezanih s kofeinom. Stoga je energetske napitke koji sadrže ovu kombinaciju uvijek najbolje konzumirati umjereno uz svijest o svim potencijalnim rizicima.

Konačno, energetski napici uz kofein i L-teanin često sadrže i visoke razine šećera, što sve zajedno može biti štetno za zdravlje ako se konzumira u velikim količinama.

EU zabranila sintetički L-teanin i zdravstvene tvrdnje o njemu

Teanin, također poznat kao L-γ-glutamiletilamid i N5-etil-L-glutamin, aminokiselinski je analog proteinogenih aminokiselina L-glutamata i L-glutamina i nalazi se uglavnom u određenim vrstama biljaka i gljiva.

Otkriven je kao sastavni dio zelenog čaja 1949. godine, a 1950. godine izoliran je iz lišća gyokura. Teanin daje jedinstveni jušasti ili slani (umami) okus napicima ili dodacima prehrani od zelenog čaja.

Status L-teanina nije svuda isti

Regulatorni status teanina razlikuje se od zemlje do zemlje. U Japanu je L-teanin odobren za upotrebu u svim vrstama hrane, uključujući biljne čajeve, bezalkoholna pića, deserte itd. Ograničenja se odnose na hranu za dojenčad.

U Sjedinjenim Državama Uprava za hranu i lijekove (FDA) smatra ga općepriznatim i sigurnim (GRAS) te dopušta njegovu prodaju kao dodatka prehrani. Njemački savezni institut za procjenu rizika, agencija njihovog saveznog ministarstva hrane i poljoprivrede, protivi se dodavanju L-teanina u pića.

https://a56970f08b6725bf62743a56e79c0bab.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA negativno je ocijenila zdravstvene tvrdnje da L-teanin ima blagotvorne efekte na kognitivne funkcije, ublažavanje psihičkog stresa, održavanje normalnog sna i smanjenje menstrualnih tegoba. Stoga su zdravstvene tvrdnje za L-teanin zabranjene u Europskoj uniji.

Pritom je potrebno naglasiti da je sintetički L-teanin, unatoč tome što je široko dostupan i toleriran, ilegalan u EU.

Kvaka 22 i propust proizvođača

Upravo je u tome kvaka 22 po kojoj su u Hrvatskoj zabranjeni energetski napici Prime. Naime, proizvođači linije Prime u svojim energetskim napicima koriste upravo taj u napicima zabranjeni, umjetni L-teanin.

Nutricionistica prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, direktorica Vitaminoteke, ističe da je osnova za zabranu predmetnog napitka regulatorni propust proizvođača budući da sastojak L-teanin nije dozvoljen u napicima u EU.

“Isti sastojak dozvoljen je u dodacima prehrani”, kaže Vranešić Bender. “Budući da se proizvođač očito oslonio na zakonske propise koji vrijede u SAD-u, pojavila se i zakonska osnova za uklanjanje tog napitka s tržišta EU, pa tako i slovenskog i hrvatskog tržišta”, tumači Vranešić Bender.

“To ne rješava problem za mlade”

No nutricionistica upozorava da zabrana tog pojedinačnog napitka, bez obzira na osnovu zabrane, neće dati zadovoljavajuće rezultate u smislu ograničenja konzumacije napitaka iz iste skupine u djece i adolescenata.

“Za to je potrebna sveobuhvatna kampanja i edukacija te brojni drugi modeli ograničavanja svih sličnih napitaka. Iz ovog primjera pozitivno je skretanje pažnje javnosti i struke na goruću problematiku konzumacije nedozvoljenih napitaka u vulnerabilnim skupinama”, poručila je Vranešić Bender.

Što su napici Prime?

O popularnosti energetskih napitaka Prime među mladima već smo pisali na Indexu pa ćemo ovdje samo ukratko ponoviti zašto su postali sporni.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

https://a56970f08b6725bf62743a56e79c0bab.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

>>Energetsko piće youtubera stiglo u RH, djeca su luda za njim. Je li opasno?

Prime je novi brend sportskih i energetskih napitaka koji su u siječnju 2022. pokrenuli popularni youtuberi Logan Paul iz SAD-a i Olajide “KSI” Olatunji iz Velike Britanije. Prema reklamama, napici sadrže razne sastojke koji kod konzumenata poboljšavaju hidrataciju, performanse i energiju.

Visoke doze kofeina štetne su za djecu

Međutim, neki od njih sadrže visoke doze kofeina, što može biti opasno, osobito za djecu u razvoju. Maksimalna preporučena doza za odrasle je 400 mg na dan, što bi značilo oko četiri šalice kave, odnosno sedam žličica instant-kave ili 2 napitka Prime.

Prema organizaciji American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, djeca mlađa od 12 godina trebala bi u potpunosti izbjegavati kofein, dok adolescenti ne bi trebali konzumirati više od 100 mg kofeina dnevno.

Budući da L-teanin može povećati probleme koje uzrokuju visoke doze kofeina, zabrana ovog napitka, barem za mlade, može se smatrati opravdanom. No, isto vrijeme bi se moglo reći da je u ovom slučaju zabrana L-teanina u EU iskorištena kao svojevrstan “trik” koji je Uniji omogućio lakšu zabranu energetskog napitka Prime.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?