Er Srbija

Da li je Er Srbija falsifikovala Godišnji izveštaj za 2016?

* Da li je to menadžment Er Srbije pokušao da, u nečemu što se zove “Godišnji izveštaj o poslovanju” i što predstavlja svetinju u poslovnom svetu, štimuje rezultate u 2016. i prikaže ih boljim nego što jesu pa je uhvaćen u velikom nepočinstvu falsifikovanja zvaničnog dokumenta

Otkaz za tridesetoro zaposlenih i najava novih jesenjih otpuštanja u domaćoj aviokompaniji Er Srbija izazvao je nevericu i malo interesovanje javnosti.

 6

Piše: Miša Brkić

31. jul 2017. 14:31

Da li je Er Srbija falsifikovala Godišnji izveštaj za 2016?

Foto: Medija centar

Do pre neki dan ponos nacionalne privrede počeo je da pokazuje znake poslovne atrofije, pa su se odjednom namnožila pitanja tipa šta se to dešava u Er Srbiji i da li će Er Srbija opstati ili će je zadesiti sudbina Alitalije (bankrot) ili Darvin erlajnsa (prodat). Počela je da se širi i javna briga za sudbinu te kompanije koja je u zajedničkom vlasništvu dve države – Srbije i Abu Dabija (aviokompanija Etihad je u vlasništvu porodice koja je i vlasnik države). Dakle nije privatna kompanija, kako to pokušava da javnosti sugeriše predsednik Nadzornog odbora kompanije Siniša Mali. Povišeni nivo interesovanja javnosti sasvim je razumljiv jer je na poslovno “glancanje” Er Srbije iz državnog budžeta potrošeno brat-bratu 300 miliona evra, među kojima je najveći deo novca poreskih obveznika ove države.

Vest o otpuštanju promptno je izvela “na ulicu” sve raspoložive snage državnih zvaničnika – od gradonačelnika Beograda/predsednika Nadzornog odbora Er Srbije do premijerke, ali i plaćenih botova s jednim jedinim zadatkom: da što brže i što efikasnije zapuše sve rupe uznemirene javnosti i uvere je kako menadžment zna šta radi i da “drži” stvari u svojim rukama. Ali i da objasne javnosti, koja se sad već ozbiljno pita “ima li pilota u avionu”, kako je “sve pod kontrolom”, kako je otpuštanje “normalna pojava” u aviosaobraćaju baš kao i zamena komfornijih manje komfornim sedištima, gašenje poslovnica, promena načina čekiranja, ukidanje raznih “ića i pića” (srpskih đakonija čime smo se do pre neki dan neukusno hvalili) na avionskoj trpezi… Uz te umirujuće poruke ide i stilska figura kako kompanija “svakim danom u svakom pogledu sve više napreduje”.

Trud je veliki i – bezvredan. Jer, ima jedna zvanična, državna sitnica koja izaziva veliku zebnju, veću od ubeđenja premijerke da “menadžment zna šta radi”.

Ko je, primera radi, u petak 28. jula (na dan kad su se gradonačelnik, premijerka i menadžment Er Srbije trudili da umire javnost i pokažu kako je sve to “normalno”) ušao na sajt Agencije za privredne registre (APR) i pokušao da pogleda poslovne rezultate Er Srbije za prošlu godinu – imao je šta i da vidi: finansijski izveštaj o poslovanju u 2016. godini još je “u radu” jer su “u postupku obrade utvrđeni nedostaci a predmet čeka dopunu”.

U “Obaveštenju o nedostacima u redovnom godišnjem finansijskom izveštaju” koje je tim povodom izdao APR 10. jula piše: “Redovni godišnji finansijski izveštaj za period od 01. 01. 2016 do 31. 12. 2016 i propisana dokumentacija koja se dostavlja uz taj izveštaj, obveznika Akcionarsko društvo za vazdušni saobraćaj Air SERBIA Beograd, dostavljeni su Agenciji za privredne registre u elektronskom obliku, dana 29. 06. 2017. i evidentirani pod brojem FIN 188939/2017. U postupku provere ispunjenosti uslova za obradu tih izveštaja, u skladu sa čl. 21. i 23. do 25. Pravilnika o uslovima i načinu javnog objavljivanja finansijskih izveštaja i vođenju Registra finansijskih izveštaja (Službeni glasnik RS, br. 127/2014 i 101/2016), utvrđeni su sledeći nedostaci:

– Formalni nedostaci

– Dostavljeni dokument ne može se smatrati Godišnjim izveštajem o poslovanju;

Obveznik je dužan da otkloni sve nedostatke, koji se tiču dostavljenih izveštaja i dokumentacije navedene u obaveštenju, a zatim iste ponovo potpiše kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika u skladu sa tehničkim uputstvom i dostavi Registru putem posebnog informacionog sistema”.

Er Srbija nije ni rabadžija koji prevozi putnike i robu volovskom zapregom, nije ni tek osnovano preduzeće koje nema neophodne kadrove, nije ni GG firma koja posluje “ispod žita” nego se predstavlja kao cvet srpske poslovne zajednice. Da li državna kompanija, koja se “svakim danom prilagođava zahtevnim pravilima međunarodnog tržišta aviosaobraćaja”, sebi sme da dozvoli takvu blamažu da joj nadležni državni organ (APR) vrati godišnji finansijski izveštaj za 2016. s neprijatnim obrazloženjem da se “ne može smatrati godišnjim izveštajem o poslovanju”. Čak i ako se progleda kroz prste primedbi o “formalnim nedostacima” nemoguće je zanemariti “packu” da kvalitet Izveštaja odgovara pismenom zadatku mlađeg srednjoškolca.

Da li je menadžment kompanije (u koji premijerka ima neupitno poverenje) zaista toliko nesposoban da ne ume da napravi (četvrti po redu od 2013.) godišnji izveštaj o poslovanju? Teško je poverovati, mada nije nemoguće.

A da nije možda u pitanju nešto drugo? Recimo, amaterski pokušaj da se nešto u tom godišnjem izveštaju sakrije. Na primer, da se sakriju gubici. I prikrije državna pomoć (subvencije). Da li je to menadžment Er Srbije pokušao da, u nečemu što se zove “Godišnji izveštaj o poslovanju” i što predstavlja svetinju u poslovnom svetu, štimuje rezultate u 2016. i prikaže ih boljim nego što jesu pa je uhvaćen u velikom nepočinstvu falsifikovanja zvaničnog dokumenta.

Da li je falsifikovani godišnji izveštaj o poslovanju trebalo da bude “krunski” dokaz kojim se pravdaju česti javni izlivi hvalospeva o “uspešnom i profitabilnom” poslovanju Er Srbije?

Autor je novinar iz Beograda

povezane vesti

Er Srbija otpušta 30 radnika

Er Srbija otpušta 30 radnika

 8

Piše: G. Vlaović

Er Srbija: Let za Njujork od sutra

Er Srbija: Let za Njujork od sutra

 1

Piše: Danas Online

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

interesovanje javnosti za Vučićevog ekonomskog tigra – Srbiju

31. jul 2017.

A što bi nas to interesovalo pored radnika Goše koji primaju platu po 100 rsd već mesecima, uprkos zabrani držanja ljudi u ropskom i sličnom ropskom položaju (važeći Ustab Republike Srbije)? Otpuštanja su normalna u kapitalizmu. Držanje robova je vezano za ranije društveno-ekonomske formacije.

Goran Milosevic2

31. jul 2017.

Meni je sve to sa ovom blamažom logično. Naša elitna kompanija zaposlila je na visokim rukovodećim mestima (npr. u IT sektoru) ljude koji osim znanja engleskog jezika nemaju potrebna znanja za poslova koje vode. Ima ih bez zahtevane i potrebne školske spreme, ima i onih koji su u prethodnim firmama dobili otkaze ili su dobijali disciplinske kazne. Sve je to neverovatno.

Đorđije Lesandrć

31. jul 2017.

Ako mene neko nešto pita, ER Srbija je poodavno pr.nula u čabar. Kao, uostalom i svi drugi AV “ponosi” Srbije. Isto sledi i Energoprojektu koji je nezakonito preuzela poznata političko-navijačka-novotajkunska ekipa.

sasa

31. jul 2017.

Daću im broj mog knjigovođe da im ispravno uradi godišnji izveštaj. Ja nikada nisam imao problema!

Marko

31. jul 2017.

Bravo Mišo kao i uvek u centar

boban m.

31. jul 2017.

tamo gde sinisa mali ubira proviziju neko ce da bankrotira. zivi bili pa videli