Evropski parlament podržao je sa 461 glasom za, 157 glasova protiv i 89 uzdržanih novi saziv Evropske komisije.

Proširenje EU na Zapadni Balkan prioritet nove Evropske komisije

Evropski parlament podržao je sa 461 glasom za, 157 glasova protiv i 89 uzdržanih novi saziv Evropske komisije.

Proširenje EU na Zapadni Balkan prioritet nove Evropske komisije 1Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Evropska komisija, na čelu sa predsednicom Ursulom fon der Lajen, počeće svoj petogodišnji mandat 1. decembra.

Kraj mandata novog saziva Evropske komisije predviđen je za 31. oktobar 2024. godine.

Evropski parlamentarci su na plenarnom zasedanju u Strazburu glasali za davanje mandata celom novom sazivu Evropske komisije, uključujući i predsednicu Ursulu fon der Lajen, šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borelja i 25 nominovanih komesara, prenosi Al Jazeera.

Vrata Zapadnom Balkanu su otvorena

Tim Ursule fon der Lajen podržale su najveće političke grupe u Evropskom parlamentu – Evropska narodna partija, Socijaldemokrate i Liberali, dok je grupa Zelenih ostala uzdržana.

Prethodno je Fon der Lajen predstavila Evropskom parlamentu svoj tim komesara, kao i program za narednih pet godina rada Komisije.

Kao prvi od fokusa nove Komisije Fon der Lajen je navela proširenje EU na Zapadni Balkan.

Ona je, predstavljajući program nove Evropske komisije, poručila da vrata EU za Zapadni Balkan „ostaju otvorena“.

„Moramo pokazati našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da delimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i delićemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena“, poručila je Fon der Layen.

Dodala je da je zadovoljna što će iskusne diplomate, kao što su novi šef diplomatije EU Žosep Borelj i komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheli, promovisati i štiti EU interese i podržati partnere EU.

Izabrani članovi nove Evropske komisije prošli su proceduru ispitivanja ličnih i profesionalnih sposobnosti neophodnih za preuzimanje vodećih uloga u različitim oblastima EU politike, kao i proveru eventualnog postojanja konflikta interesa.

‘Evropa je spremna, počinjemo da radimo’

U timu Ursule fon der Lajen nalaze se predstavnici 27 država članica.

Velika Britanija, i pored zakonskih obaveza i posebnog dogovora u okviru pregovora o Bregzitu, nije imenovala svog kandidata za evropskog komesara.

Novoizabrana predsednica Evropske komisije zahvalila je odlazećem predsedniku Žan-Klod Junkeru na doprinosu jačanju EU i pozvala na „novi početak Evrope“.

„Mi smo spremni, još važnije, Evropa je spremna. Hajde da počnemo da radimo“, zaključila je Fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen kaže da je nova Evropska komisija „geopolitička“ i da je rodno balansirana sa samo jednim muškim komesarom više u odnosu na žene.

Postanite član Kluba čitalaca Danas i na taj način podržite nezavisno novinarstvo.

Danas postoji sa ciljem pravovremenog i istinitog izveštavanja dostupnog svim građanima. Kupovinom Danasa, pretplatom ili članstvom u Klubu čitalaca omogućavate nam da ostanemo samostalni i potvrđujete da u Srbiji ima mesta za slobodno novinarstvo!

Više od dve decenije nismo poklekli pred trendovima opšte tabloidizacije, senzacionalizmom i komercijalizacijom sadržaja. Bili smo zabranjivani i prozivani. Ništa nije moglo da nas spreči da objektivne vesti objavljujemo svakog dana. Nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici.

Zato želimo da se oslonimo na vas, naše čitaoce.

Ukoliko želite da i ubuduće nastavimo sa radom kao i do sada i još kvalitetnije, kupite Danas i postanite deo Kluba čitalaca Danasa za 990,00 dinara mesečno!

Cassions Tema od FRT