FAMOZNO

Vilijem Ražnatović

Glogovac i njegovi fanovi bi morali da znaju da je u Engleskoj XVI i XVII veka Šekspir bio ono što je Ceca Ražnatović u Srbiji XX i XXI veka

Pre nego što nastavimo politička smatranja iz jučerašnjeg broja, osvrnimo se na kulturnu polemiku – ipak je subota dan za kulturu – koja je buknula nakon što je Nebojša Glogovac negde blagoizjavio da je žalosno što Ceca Ražnatović “puni stadione”, dok “visoka umetnost” tavori u zapećku.

 19

Piše: Svetislav Basara

19. avgust 2017. 18:55

Vilijem Ražnatović

U načelu sam saglasan da je to “žalosno”, ali ka i vazda, imam i izvesna zakeranja.

Glogovac i njegovi fanovi bi morali da znaju da je u Engleskoj XVI i XVII veka Vilijem Šekspir bio ono što je Ceca Ražnatović u Srbiji XX i XXI veka – pučka zabava – da su se ondašnje visoko društvo i visoki kulturni radnici klonili pozorišta kao đavo krsta – i to s pravom, ako mene pitate – i da su čak i ondašnja pozorišta bila građena u obliku današnjih stadiona. Nemojte sad, neprejebivci, pomisliti da navraćam vodu na Ražnatovićkinu (a posredno, naravno, i Vučićevu) vodenicu, namera mi je dibidus drugačija – gorerečenim sam hteo da kažem da su se od Šekspirovog vakta do danas kriterijumi jezivo srozali i da (naročito u Srbiji) ubrzano nastavljaju da se srozavaju, pa otuda neće biti nikakvo čudo ako kroz pedesetak godina Ceca Ražnatović bude imala status kakav danas ima recimo Marija Kalas.

Možemo tu stvar sa srozavanjem kriterijuma postaviti i ovako: ono što je vaktile bio grof Meternih – šef diplomatije – danas je Ivica Dačić, ali svejedno što je razlika između Meterniha (koga je knjaz Miloš šeretski zvao “mekterbaša”) i Ivice Dačića veća nego između Šekspira i Ražnatovićke, Meternihove uši nikada nisu čule slavopojku kakvu je Dačiću – povodom nekog prepičkavanja sa Čedom Jovanovićem – Ivici ispevao visoki SPS-ov dužnosnik Branko Ružić.

“Državotvornost Dačića” – slavoslovi Ružić – “opšte je poznata vrednosna kategorija, a urušavanje ekonomije, nacionalnog dostojanstva, podrška kriminalu i korupciji, vrednosna kategorija dotičnog Jovanovića.” No, dobro, okačimo mi Dačićev predlog o podeli Kosova “Radovom” mačku o rep, pa se posvetimo daljim pravcima razvoja rešavanja kosovskog problema.

Taj problem – tvrd vam stojim – neće rešiti ovaj naraštaj srpskih i albanskih državotvoraca, do grla umešanih u komplikovanje njegove ionako basnoslovne složenosti i nerešivosti. Najviše što aktuelni svati mogu učiniti jeste da pokrenu procese normalizacije i postepenog pomirenja, opisane u jučerašnjem broju, a da konačno rešenje prepuste nekom budućem naraštaju Srba i Albanaca neopterećenih (ili bar manje opterećenih) kosturima i ormana i avetima prošlosti. Hoće li im to doći iz dupeta u glavu? Hoće li to učiniti? Čisto sumnjam. A ako se možda pitate zašto, evo odgovora. Zato što im – ako tako postupe – od ruke neće roditi ni žito, ni šenica bjelica, što neće imati roda ni poroda i što će rđom kapati dok im je kolena.

povezane vesti

Ivica superanalne državotvornosti

Ivica superanalne državotvornosti

 13

Piše: Svetislav Basara

Mačak razdora

Mačak razdora

 7

Piše: Svetislav Basara

Đavo u Beogradu

Đavo u Beogradu

 21

Piše: Svetislav Basara

komentari (19)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milisav

19. avgust 2017.

Ja predlažem da se Ceci nacionale podigne spomenik u Beogradu. Ako pak kojim slučajem nema sredstava za takvu nakanu, onda predlažem, da se odreže pravedan porez turbo folk estradi, i celokupna suma iskoristi za uklanjanje spomenika Nikloi Pašiću umesto koga će se postaviti momumentalna bista nacionalne majke- Cece. Da se i Srbi malo kulturno osevape, shodno mogućnostima i nivou kulture svakako..

sofi marso

19. avgust 2017.

Vučić slobodno može da kaže: priznaću Kosovo kad to učine sve zemlje EU, ništa pre toga. Liči na sofizam a u stvari je čist intelektualizam.

Zivcana

19. avgust 2017.

Eh ti kriterijumi! Nekada je pisac bio jedan Andric, Selimovic (Cosica ne smem da pomenem), a danas …. Basarina najava resenja za Kosovo je trajala par serijala. Ocekivala sam neki originalni i smisleni predlog (recimo da ih razvalimo u prvoj zgodi i uzmemo ono sto je nase), kad ono Basara predlozio bratstvo i jedinstvo. Da se izljubimo u usta sa Siptarima, pa da nastavimo po starom.

zapi(s)ano bure baruta

19. avgust 2017.

Na šta bi to ličilo da Srbi i Albanci postignu kompromisno rešenje baš u momentu kad svet zahvata opšteratna kataklizma. Svukuda se ratni vihor vije a na Balkanu blaženi mir se više ne snije. Ne ide bratac, ipak smo “samo ljudi”…. A “mora biti čovek”…

El Grande

19. avgust 2017.

svetlana raznatovic arkan je simbol svake vlasti u srBiji od slobice slobodice naovamo! dok je bio dosov ambasador na Kipru i zet brane udba crncevica ne secamo se da mu je to nesto smetalo!? mnogo nezgodna stvar kad nisi na/pri vlasti u banana drzavama kak””a je srabijica! zato drugu tzv basari zelimo vise srece u nekom narednom izvlacenu, pod uslovom da do tad ostane tvrd!

kile

19. avgust 2017.

Kolumna bi takođe mogla da ponese naslov “Ceca Šekspir”.

mića

19. avgust 2017.

Možda bi kod nas trebalo da se sa kulturom počne ispočetka. Na primer, da, kao u Šekspirovo vreme, pozorišne družine počnu da odlaze bogatašima na noge, nekim miškovićima, karićima, bekovima, halfovima i sl, sa obaveznom najavom na kapiji: “Glumci su stigli, sire!””.

Драган Пик-лон

19. avgust 2017.

Пробле у овим турбо-источњачким завијањима је у томе што је још Иран,пре грађанских ратова у Југославији уложио 500 милиона Долара у источњачку-шунд-завијајућу музику.Последице осећамо дан данас.Ипак ће Шекспир надживети-Цецу,Дачића,Вучића и вашу баба-серу!!!

Ostap Bender

20. avgust 2017.

Znaš Base… ne znam šta da ti kažem… mož”” da bidne al”” ne mora da znači…

Ljubomir Zurkic

20. avgust 2017.

@Zivcana: Obuci uniformu, kod vulina na obuku, pa “razvaljujte”. Basari se moze sto-sta zameriti ali nikako da ne ume da pise. Kakvo bratsrvo i jedinstvo? Kakvo zvalavljenje sa Siptarima? Gde si ti to procitala.

e sad

20. avgust 2017.

Čuj ti njega: tvrd nam stoji te tvrd nam stoji! Lako mu je da tuđim Crvenim Banom mlati glogovce…

Smorko

20. avgust 2017.

Svetislav Cosic ili Dobrica Basara.

o dron

20. avgust 2017.

Ma džaba ti nama tvrd stojiš kada ti ministarka Zorana ostade razočarana.

Sloba Slobic

20. avgust 2017.

Sa jednim se u ovom tekstu apsolutno ne slazem: ti ljudi nece resiti “kosovski problem” (koji je, uzgred receno, jos davno resen, samo to treba priznati) ne zbog “senice-bjelice” i “vinove lozice”, nego zato sto im se to ne isplati. Ako ga rese, onda bi morali da resavaju ozbiljne drzavne i drustvene probleme, stvore funkcionalan i transparentan drzavni sistem i, recju, pocnu NESTO PAMETNO I KORISNO da rade. A to i ne znaju i nece. Prema tome, sumnjam i da je AV za EU, a kamoli njegovi podanici i poslusnici. Svi znaju da su tu gde su samo zahvaljujuci clanstvu i poslusnosti i da im je to jedina prilika u zivotu da budu “nesto” i nagrabe se novca. Primera radi, imamo ministra inostranih poslova alkoholicara koji ne zna rec stranog jezika, ministra (srecom, nepostojece) vojske svadjalicu i konfliktnu licnost, gomilu “politicara” (rekao bih nesto drugo, ali iz pristojnosti necu) sa repovima najruznijih afera za njima i da ne nabrajam dalje. Kako je to sve u lokalnim sredinama, strasno mi je i da pomislim. A to ce trajati sve dok se vecini sludjeng naroda ne otvore oci.

Zivcana

20. avgust 2017.

@Ljubomir Zurkic – Ne tvrdim ja da Basara ne ume da pise (ono azbuka, kucanje na masini, i ta vrsta pismenosti), vec da mu je predlog bezveze. Treba da se ugledamo na Kipar? Kao da je Kipar neka ozbiljna zemlja a ne engleska kolonija. A sto se ne ugledamo na Englesku, Francusku, USA? Koja bi od tih zemalja ikada priznala nasilno otudjenje jedne stope svoje zemlje. To sto su tu zemlju naselili Siptari, to je druga prica. Uzmi malo u ruke dostupne demografske podatke pa ces videti koliko su Kosovo i Metohija siptarska iskonska zemlja. Ne mogu da verujem kolike babe su Srbi postali. A i lepo sam rekla da se saceka pogodna istorijska prilika. Jer ako takvu zgodu (a zgodice se) ne iskoristim mi, iskoristice je Siptari i eto nama nove zajednice srpskih opstina na podrucju Male Krsne i Mladenovca. Sad, sto se tice kvaliteta Basarinog novinarskog rada. Kolumna je ok. Sasvim dobro sluzi za dnevnu razbibrigu nama citaocima, a i Basari je fajdica. Mada, ja da sam pisac, razmislila bih da li da pisem “Znakove pored puta” ili Famozne serijale.

Elem

20. avgust 2017.

A ti El grande,knjigu u ruke,gram atiku pre svih drugih,nauci se da pises a onda u komentatore.Radi je uzmi pseudonim,El pikolo.

ću da bidnem il” neće da bidnem

20. avgust 2017.

Kolumnista je potpuno u pravu iako nije iz Žitorađu. Cenim da bi sledeći Šekspir fest trebalo da se održi u Žitorađi, negde na neko kale.

Franja Slanina

20. avgust 2017.

Neobično umna kolumna. Meni je trebalo tri puta da je pročitam a da bi je (valjda) razumeo. No i pored toga mislim da bi sledeći Šekspir fest stvarno trebalo održati u Žitorađi. Bez cinizma, bez ogorčenosti i sa Glogovcem.

Milica M.

20. avgust 2017.

Da ostavimo Ražnatovićku van “Danasa”, molim Vas, poštovani. A što se tiče rešenja po pitanju Kosova, pa moraće Vučići, Dačići, Ružići i kompanija da smisle, i hoće sigurno, nešto što će da liči na rešenje, čisto ono kao “trudili smo se, dumali, dumali i … evo ga”, onda će nešto da zakukulje, zamumulje, da zamažu oči i uši srpskom narodu, čisto onako da drži do sledećih izbora, a posle, videćemo šta ćemo i koga ćemo…