Festival nauke

Vodič kroz porodični dan na Festivalu nauke

Uz zanimljive eksperimente, naučne izazove i eksplozivne šou programe, sutrašnji dan, nedelja 8. decembar na Festivalu nauke proteći će kao Porodični dan posebno osmišljen za naučno druženje sa mališanima i roditeljima.

Vodič kroz porodični dan na Festivalu nauke 1Foto:Festival nauke

Nakon prvih festivalskih dana koji su protekli u znaku školskih poseta, najveći naučni festival u ovom delu Evrope sprema se za porodična druženja koja će obeležiti nedelju pred nama!

U pratnji svojih roditelja i staratelja, mališani će moći da se oprobaju najrazličitijim društvenim igrama inspirisanim arheološkim nasleđem, matematičkim zavrzlamama i različitim naučnim zakonima. I mlađi i stariji radoznalci staviće na probu svoja čula u psihološkim eksperimentima osmišljenim da razotkriju mitove i zablude vezane za ljudski um.

Vodič kroz porodični dan na Festivalu nauke 2
Foto: Festival nauke

Otvorena laboratorija na Beogradskom sajmu

Radioaktivna soba očaraće posetioce ultraljubičastom svetlošću i fluorescencijom, dok će u otvorenoj laboratoriji moći da savladaju različite eksperimente iz kuhinjske radionice. Razotkrivanje mitova o šećerima ili vitaminima poslužiće kao odlične lekcije za zdravi život, a oni najsmeliji moći će da savladaju i važne lekcije iz prve pomoći.

Čuvena misija osvajanja Meseca, devetomesečno putovanje od jajne ćelije do bebe ili pak ono znatno duže, koje obuhvata celu evoluciju ljudskog roda, poslužiće za preispitivanje niza zabluda i upoznavanje sa naučno potvrđenim činjenicama. Tu su i neizbežne lego kockice, istraživanje podvodnog sveta i desetine drugih eksperimenata uz koje će naučno druženje biti zabavnije nego ikada.

Vodič kroz porodični dan na Festivalu nauke 3
Foto:Festival nauke

Posebni naučni šou programi

Posebni naučni šou programi očekuju sve posetioce Naučno-fantastične bine u Hali 5, gde će nastupati gosti iz Francuske, Estonije, Češke, Slovenije, Poljske i Srbije. Na sceni će se tokom celog dana smenjivati eksplodirajuće grickalice, tajni naučni agenti, savršene eksplozije i putovanja u samo središte nauke!

Postavka „Znanje pokreće“ kompanije NIS, koja je sedmu godinu zaredom generalni sponzor Festivala nauke, specijalno je  kreirana da provede sve zainteresovane posetioce kroz pravu naučnu avanturu! NIS je ove godine svoju postavku posvetio razotkrivanju zabluda i mitova kada je u pitanju energija, tema koja u velikoj meri utiče na naš svakodnevni život i predstavlja srž poslovanja kompanije. U ovom zanimljivom kutku svako ko je želeo pretvorio se u pravog istražitelja u okviru NIS Escape Room-a, gde su ga tačni odgovori odveli do izlaza. Pored toga, posetioci su imali priliku da učestvuju u dva eksperimenta – sa letećim tanjirima i merenjem težine na planetama Sunčevog sistema. Podršku Festivalu nauke kompanija NIS realizuje pod sloganom „Budućnost na delu“.

Vodič kroz porodični dan na Festivalu nauke 4
Foto: Festival nauke

Festivalske ulaznice 500 dinara

Festivalske ulaznice, po ceni od 500 dinara, mogu se kupiti na Ticket vision prodajnim mestima u celoj Srbiji, kao i na festivalskoj blagajni na Beogradskom sajmu. Ulaznica važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A, kao i za halu 5, u kojoj je smeštena eksplozivna Naučno-fantastična bina. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u regionu. Misija festivala jeste podsticanje obrazovanja u društvu, kroz savremene i zanimljive metode. Na prošlogodišnjem Festivalu nauke više od 30.000 hiljada zadovoljnih posetilaca upoznalo se jedan na jedan sa brojnim naučnim izazovima i svetom nauke.

Jedanaesti put zaredom, prijatelj manifestacije je mts.

Podrška festivalu su Ambasada SAD u Srbiji, Francuski institut i Austrijski kulturni forum. i. Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam.

Sponzori trinaestog Festivala nauke su: Elektroprivreda Srbije, kompanija Coca Cola, Erste banka, Nacionalna Geografija, Grafix i Messer Tehnogas AD.

Postanite član Kluba čitalaca Danas i na taj način podržite nezavisno novinarstvo.

Danas postoji sa ciljem pravovremenog i istinitog izveštavanja dostupnog svim građanima. Kupovinom Danasa, pretplatom ili članstvom u Klubu čitalaca omogućavate nam da ostanemo samostalni i potvrđujete da u Srbiji ima mesta za slobodno novinarstvo!

Više od dve decenije nismo poklekli pred trendovima opšte tabloidizacije, senzacionalizmom i komercijalizacijom sadržaja. Bili smo zabranjivani i prozivani. Ništa nije moglo da nas spreči da objektivne vesti objavljujemo svakog dana. Nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici.

Zato želimo da se oslonimo na vas, naše čitaoce.

Ukoliko želite da i ubuduće nastavimo sa radom kao i do sada i još kvalitetnije, kupite Danas i postanite deo Kluba čitalaca Danasa za 990,00 dinara mesečno!

Komentari (1)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Principsi pogrešno! Bacanje para u siromašnoj zemlji. Taj novac je trebalo dati prosvetarima u osnovnim školama da u okviru redovne i dopunske nastave vrše „promociju“ nauke; ne kao cirkus, zabavu, igru, jar nauka to nije. Nauka je „način mišljenja i zaključivanja, slojevita hipotetičko-empirijiska konstrukcija! Zapravo bi celokupna nastava u školama morala biti u duhu naučne metodologije, empirijskog zaključivanja.

Cassions Tema od FRT