FIJAT KRAGUJEVAC

U kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija danas organizovan drugi štrajk upozorenja

Od sutra Fijat u generalnom štrajku

* Rukovodstvo fabrike bez komentara

Na pregovorima između sindikata i menadžmenta Fijata danas dogovor nije postignut, zbog čega će radnici danas u potpunosti obustaviti rad, saznaje Danas.

3

Piše: Z. Radovanović

Kragujevac 26. jun 2017. 19:11

Od sutra Fijat u generalnom štrajku

Foto: Dragan Antonić/FoNet

U Ministarstvu privrede juče su održani pregovori uprave i Samostalnog sindikata o njihovom zahtevu da osnovna plata bude povećana sa 38.000 na 45.000 dinara, ali do dogovora nije došlo, iako su pojedini sindikalci bili optimistični pred početak samog sastanka.

U Sektoru komunikacija Fijata našem listu juče su kazali da “nemaju komentar ” kad su poslednja dešavanja u kragujevačkoj fabrici automobila u pitanju.

S druge strane, u Savezu samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu kažu da su radnici “pre svega nezadovoljni visinom zarada, jer rade za 38.000 dinara, i to na temperaturi od 40 stepeni u proizvodnim halama”.

– Neretko su prinuđeni da rade i operacije kolega koje su odsutne sa posla – kaže predsednik kragujevačkog ogranka SSSS-a Jugoslav Ristić.

On ističe da ne očekuje povratak na staro, to jest da će radnici i ubuduće primati plate od po 38.000 dinara.

– Očekujem da će nešto da se promeni i da ćemo inostranim investitorima da pokažemo da Srbija nije zemlja gde radnike mogu da plaćaju tako malo – konstatovao  je Ristić, uz poruku da kragujevački Samostalni sindikat prati situaciju i u fabrikama ovdašnjih Fijatovih dobavljača, u kojima uskoro “mogu da se očekuju pregovori sa poslodavcima, a gotovo izvesno i protesti, ukoliko ti pregovori ne urode plodom”.

Nezadovoljstvo zaposlenih u FCA Srbija razgoreva se još od prošlogodišnjeg otpuštanja više stotina radnika te kompanije, nakon ukidanja jedne od tri proizvodne smene. Menadžment FCA Srbija i Vlada Srbije, kao suvlasnik kragujevačke fabrike, ni godinu dana nakon tog događaja nisu zvanično obavestili javnost o tome koliko je tačno radnika otpušteno iz Fijata i njegovih dobavljačkih firmi.

Radnici danas traže ne samo da im se osnovna plata podigne na 45.000, već i isplatu dogovorenog bonusa za ovu i 2018. godinu, s time što ovogodišnji bonus treba da bude u visini prosečne zarade u FCA Srbija… Traže i nadoknade na ime dodatnih troškova koje zaposleni imaju zbog dolaska na posao mimo standardnog radnog vremena kad nije organizovan javni prevoz. Radnici zahtevaju i novi način organizovanja proizvodnje, zarad eliminisanja situacija u kojima jedan radnik, pored svog, radi i poslove kolege koji je iz nekog drugog razloga duže vremena odustao iz firme.

povezane vesti

komentari (3)