Gordana Suša

„Perverzna inverzija“

Odbor za profesionalnu etiku BU dao je nalog „da se postupi po odgovarajućem pravilniku“, i da se Siniši Malom, zbog preuzimanja tuđe intelektualne svojine bez odgovarajućeg navođenja, oduzme titulu doktora!

"Perverzna inverzija" 1

I sve bi prošlo bez frke da narečeni nije bio razočaran, a bogme razočarao je i svog bliskog prijatelja, aktuelnog predsednika države, koji mu je savetovao pre nekoliko meseci da poništi doktorat i napiše novi, tim pre što mu za ministarsku poziciju u Vladi to zvanje nije bitno.

„Zamislite, vi tražite od nekoga da se meša u izbor Vlade?! Siniša Mali ne mora da ima nikakvu diplomu. Da biste bili ministar možete da prođete u Skupštini, dobijete poverenje naroda, Narodne skupštine, ne morate da imate bilo kakvu diplomu. Možete da imate završenu osnovnu školu i da budete ministar. To je pitanje političkog izbora za šta odgovara onaj ko je to politički predložio.“

To jest, ja, govorio je predsednik.

Ne da ga, dakle, kao ni Gašića, Babića eno ga i posle ostavke obavlja funkciju v.d. direktora u Koridorima, ne da ga kao Nebojšu i tatu, kao nikoga svoga!

E onda je usledila gromoglasna odbrana lika, dela i sposobnosti ministra finansija, od strane stranačkih kolega i u parlamentu i u Vladi i sve bi to bilo donekle razumljivo da isti nisu počeli prvo, da politizuju ceo slučaj i pljuvače po Odboru i rektorki Ivanki Popović i drugo, da ovakvu javnu bruku, proglašavaju privatnom stvari!

I dok premijerka zatečena neprijatnim vestima o plagijatu, traži vreme da razume šta će da razume, ministarka saobraćaja, prof. dr. Zorana Mihajlović „zavarila“ je stav nedvosmislenom porukom: „Mislim da je pitanje toga da li ste doktorirali ili niste i kako ste doktorirali, više privatna stvar. Što se tiče ostavke, ja mislim da je to individualni čin svakog pojedinca, da li ćete negde ponuditi ostavku ili ne… Ali, svakako sačekaćemo i da se sam ministar obrati narednih dana.“

Ni pomena, naravno, da bi Mali mogao biti smenjen jer bi to značilo paranje istog džempera koji nose Tabaković, Stefanović i ko zna ko iz vrha vlasti! Istina u trenutku slabosti predsednik je rekao da će Mali snositi političku odgovornost a onda brzo porekao, „perverznom inverzijom“ o digitalizaciji doktorata, da bi svaki čovek mogao „da uđe i da čita i doktorat Pajtića i Karapandže“.

I to nije sve! Naglasivši da je Siniša Mali sposoban čovek i da su Srbi mnoge velike ljude proglašavali za plagijatore naveo je pisca Danila Kiša! „Iza Kiša su ostala samo velika dela“, pa će tako, perverzno je invertirao Vučić, ostati velika dela iza Malog!

Gospodin predsednik, očito, ne zna da već postoji tragač za plagijatima i naziva se VroniPlag. Poput poligrafa ne može da bude jedino pouzdano, ali može da bude dopunsko sredstvo za utvrđivanje istine. To je platforma Vikipedije na koju već sutra Siniša Mali može da okači doktorsku tezu i javnosti da na uvid da li je 7 ili 70 odsto intelektualne svojine ukrao i od koga!?

Na kraju krajeva i doktorska teza novoizabrane predsednice Evropske komisije Ursule von de Leien, prošla je kroz tu platformu koja je utvrdila da je „43, 5 odsto stranica njene teze plagijat i da je u 23 slučaja koristila citate koji nisu verifikovali tvrdnje zbog kojih su dati“.

Medicinska škola u Hanoveru povela je istragu i zaključila da iako njena teza sadrži „plagijarizam“ ne mogu dokazati da je namerno obmanjivala i krala, te pod tim neakademskim obrazloženjem, gospođi Ursuli i pored brojnih kritika u javnosti nije oduzeto doktorsko zvanje.

Utešno je, ipak, da je ona iznimka koja potvrđuje pravilo, sa veeeeelikim leđima moćne Angele Merkel!

A pravilo je da su svima ali bukvalno svima sa i bez tih leđa, počev od Gutenberga, bivšeg ministra odbrane Nemačke, šefice poslaničke grupe nemačke Slobodarske demokratske partije, Silvane Koh-Merin, ili nemačke ministarke obrazovanja, Anete Šavan, poništene akademske titule. I da su bez pogovora svi podneli ostavke.

I predsednik Mađarske Pal Šmit podneo je ostavku, i češki ministar rada i socijalnih pitanja Petr Krčal svega tri nedelje nakon izbora…!

I Siniša Mali, pored pored nekretnina, of šor firmi i mnoštva bankarskih računa ima veeelika leđa Aleksandra Vučića! Pošto su obojica proterali etiku iz politike, najmanje što mogu da urade je da se pokriju ušima i prestanu da svojim perverznim inverzijama i neistinama truju javnost!

Komentari (1)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Kao sto ne mogu da priznaju Kosovo kao nezavisnu drzavu,jer je njihova politika zlocina i dovela do nezavisnosti, tako isto ne mogu ni da se odreknu Malog i njemu slicnih,jer sve ono sto se vezuje za aktivnosti tog ministra predstavlja sustinu i okosnicu naprednjacke vlasti.Kad bi se odrekli njega,odrekli bi se nacina na koji vrse vlast.

Cassions Tema od FRT