Janko Veselinović

Kakvi su rezultati 1.826 dana apsolutne vlasti jednog čoveka /1/

Pet godina propadanja

* Prema izveštaju Svetskog privrednog foruma Vučićeva vlada je u više navrata bila među deset najneefikasnijih u svetu

Za nekoliko dana navršiće se pet godina Vučićevog režima, uspostavljenog formiranjem Vlade SNS-SPS, a nakon što je Tomislav Nikolić pobedio na predsedničkim izborima.

 2

Piše: Janko Veselinović

25. jul 2017. 14:30

Pet godina propadanja

Foto: FoNet/ Dragan Antonić

O načinu na koji je ostvarena Nikolićeva pobeda nešto kasnije, tek – ona je odškrinula vrata za dolazak (ili bolje rečeno povratak) na vlast Miloševićevih i Šešeljevih “juniora” iz 90-ih.

Jedan od njih, koji je igrao u prvom timu i tih mračnih godina je Aleksandar Vučić. NJegovi “rani radovi” (ratno huškanje, brutalno gušenje slobode medija i izrazit doprinos sveopštem propadanju Srbije) nije ovoga puta tema, već njegova petogodišnja vlast, koja, smatraju mnogi, ima sva obeležja zrele i opasne diktature.

Naime, kada se 27.07.2017. godine navrši pet godina vladavine Aleksandra Vučića, nanizaće se 1826 dana apsolutne vlasti jednog čoveka, kome je stranka sredstvo za potčinjavanje građana, a cilj razaranje svih institucija, na uštrb ljudskih prava, pravnih normi, vladavine prava, podele vlasti na zakonodavnu izvršnu i sudsku i svih demokratskih tekovina koje stoje na putu njegovim autoritarnim ambicijama. Kakvi su rezultati petogodišnje apsolutne vladavine Aleksandra Vučića?

Pre odgovora na ovo pitanje važno je napomenuti da je izboru vlade Vučić-Dačić prethodila sumnjiva pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima, te podsetiti da je rezultate izbora u drugom krugu značajno obeležila afera “džakovi” koju je kreirao dvojac Nikolić – Vučić i za koju se ispostavilo da je bila obmana birača pred drugi krug, za koju niko nije odgovarao. Zašto je važno ovo istaći? Pa, kako je počelo (obmanom) tako se i nastavilo! Aleksandar Vučić se tokom svoje vladavine izvežbao da glasove od osiromašenih građana kupuje za novac, šećer, brašno, testenine, paštete, deterdžent.

NJegovi funkcioneri i aktivisti ucenjuju zaposlene u javnom sektoru brojem glasova koje moraju dati oni i članovi njihovih porodica. Fotografisanje listića, “Bugarski voz” i drugi metodi izbornih manipulacija postali su uobičajeni. Svih 1826 dana Vučićeve vladavine imali smo maraton laži, spinovanja, podmetanja i obmanjivanja naroda! Nikad ispunjena obećanja, besramno poricanje očiglednih istina ili brutalne, gole laži za proteklih pet godina nizale su se takvom brzinom da su ljudi zaboravili šta je sve izgovarano; građani su metodom ispiranja mozga srozavani do nivoa podanika koji su puka publika u teatru apsurda… Ipak, makar jubileja radi (pet godina vlasti) prisetimo se samo nekih bisera iz Vučićeve fabrike laži koji su obeležili protekli period…

Pođimo od predizbornog obećanja o hapšenju Dinkića, koji je, nakon toga, postao jedan od najbližih Vučićevih saradnika ili obećanja da neće biti smanjenja penzija (pa sada penzioneri umiru birajući između korice hleba i najjeftinijeg leka)… U magli vikend hapšenja i serije “atentata” nestala su obećanja o osnivanju Nacionalne banke, ukidanju subvencija državnim preduzećima, poništenju svih ugovora sa Prištinom u Briselu. Uz narastanje bogatog stranačkog kartela isparila su obećanja o donošenju zakona o poreklu imovine, ali i smanjenju broja poslanika, smanjenju broja ministarstava i smanjenju broja agencija, zavoda, biroa i saveta ili ukidanje funkcija državnih sekretara.

Naravno da je nestalo i obećanje o hapšenju odgovornih za džakove sa izbornim listićima, jer samohapšenje je i fizički teško izvesti. Od obećanja da će primati građane “dvaput nedeljno, jednom u Beogradu, a jednom u nekom drugom gradu” ostalo je – ništa, baš kao i od obećanja da će “biti uređen svaki toalet u školama”. Ovaj napaćeni, hipnotisani narod slušao je još i obećanja o fabrici čipova, stanovima za 300 evra po kvadratu u Beogradu, jeftinijoj struji, ukidanju bus plusa, otvaranju novog Kliničkog centra u Nišu u martu, izgradnji tunela kroz Frušku Goru do kraja 2017. godine, kancelariji za brze odgovore…(Nastavak u sutrašnjem broju)

Autor je predsednik Pokreta za PREOKRET

povezane vesti

Penzioneri u prvim borbenim redovima

Penzioneri u prvim borbenim redovima

 0

Piše: Živa Vekecki

FANTOMI:  Svevišnji je čudo neviđeno

FANTOMI: Svevišnji je čudo neviđeno

 6

Piše: Pokret Ujedinjenih Fantoma

Država i korupcija glavni problemi

Država i korupcija glavni problemi

 4

Piše: Veran Stančetić

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

scarfaces

25. jul 2017.

Sve je to poznato, već nakon prve godine kada je obznanjeno da Srbija mora ka EU, jer narod mora da jede. Dok narod manje jede, oni su nastavili da krše zakone, lažu, kradu, podmićuju, koruptivni su, osvetoljubivi, neuspešni itd. Ono što nije poznato, zašto ih takve, ne pobedite ? Kakvi ste vi političari ? Reći ću vam, kakvi. Gori ste od njih – krkobabića, karića, vulina, gašića, dačića, vučića, mrkonjića, martinovića, babića, ali vam nije, ipak, nije loše.

ogorčeni opozicionar

25. jul 2017.

@scarfaces Ako dopustite, ja bih vam objasnio zašto opozicije ne može da pobedi Vučića. Stvar je vrlo jednostavna, opozicija nema m*da a odsustvo tih organa ih sprečava da osmisle ideje i da ih sprovedu bez obzira na političku cenu koja se mora platiti. Opozicija je toliko uljuljana u to svoje stanje da je mogla samo da nemo gleda kako Vučić otima plate i penzije. Ovde je narod svestan da bez veoma bolne šok terapije ne može biti bolje pa je progutao Vučićevu otimačinu i pritom je doživeo kao nužnu meru iako je bilo i drugih mera koje bi dale isti efekat dugoročno. Opozicija samo vodi računa o rejtingu i da se ne zameri biračima pa masovno predlaže populistička rešenja, priča šarene laže a narod traži šok terapiju koju im Vučić i daje. Kuknjava o otetim penzijama je samo deo nacionalnog folklora jer šta ima da izgubi onaj koji nema ništa? Koliko će teže pasti život penzionerima ako im je i pre smanjenja penzija bio nepodnošljiv? Vučić je sve ovo odlično razumeo i prethodnih 5 godina nije 5 godina izneverenih očekivanja nego 5 godina učvršćivanja vlasti. Čak i da je malterisao kokošinjac blatom za 5 godina bi omalterisao pravo utvrđenje a opozicija je za to vreme samo kukala umesto da preduzme nešto. 5 godina radikali i socijalisti lažu preko medija, opozicija kuka na medijsku blokadu umesto da svaki dan objavljuje po jedan opozicioni dnevnik na youtubu ili nekoj drugoj platformi. Ali dnevnik treba praviti i montirati, pa zatim objavljivati i promovisati a sve to je naporan rad na koji opozicija u svojim vlastohlapljivim ambicijama nije navikla. Ima još more zamerki na račun opozicije i zaista nema svrhe navoditi ih, svako ko koristi sopstveni mozak može da ih vidi. Opozicija je mogla koristiti metode nekadašnjeg Otpora ali nije. A nije jer su tu kartu ispucali još pre 17 godina pa im niko normalan više ne bi verovao. Ova i ovakva opozicija nema šanse da pobedi Vučića. Za pobedu Vučića treba hrabrosti, inicijative, lične odgovornosti, spremnosti da se ličnim primerom promovišu vrednosti i vrline a to sve ova opozicija nema. Danas je SNS samo metastaza DS-a i zašto bi u tome svemu neko glasao za opoziciju . Nama treba lek protiv raka a ne terapija koja pomaže razvoj raka. Tako prethodnih 5 godina nije 5 godina propadanja pod Vučićem nego je to bilo 5 godina jalove kuknjave opozicije. Taj period je mogao biti iskorišćen i da se pročiste sopstveni redovi od šljama i lopova ali nije. Preleteli su samo mediokriteti dok je ono najgore što je i uništilo DOS ostalo u opoziciji nadajući se povratku na vlast. E pa imam loše vesti za tu opoziciju – pre će Beli Preletačević na vlast od vas.