Javorka i Petar u svetu lekovitog bilja

Ludilo,Nemačka gasi nuklearne elektrane,Finska gradi nove

U Finskoj otvoren najveći nuklearni reaktor u Europi

Hina

21:57, 16. travnja 2023.

U Finskoj otvoren najveći nuklearni reaktor u Europi
Foto: Shutterstock

NEKOLIKO sati nakon što je Njemačka završila svoju atomsku eru isključivanjem posljednja tri nuklearna reaktora, najveći pojedinačni reaktor u Europi pušten je u redoviti pogon u Finskoj, rekao je njegov operater. Očekuje se da će Olkiluoto 3, koji sada proizvodi oko 14 posto električne energije u zemlji, ostati operativan „barem sljedećih 60 godina“, prema operateru TVO-u.

Njemačka je u međuvremenu službeno okončala desetljeća korištenja nuklearne energije isključivanjem posljednja tri nuklearna reaktora u subotu. Reaktor Isar 2 na jugoistoku zemlje, postrojenje Neckarwestheim na jugozapadu i Emsland na sjeverozapadu isključeni su iz električne mreže prije ponoći.

Najveće europsko gospodarstvo nastojalo je ostaviti za sobom nuklearnu energiju od 2002., ali je postupno ukidanje ubrzala bivša kancelarka Angela Merkel 2011. godine, nakon nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima u Japanu.

U Finskoj je Europski tlačni reaktor (EPR) u međuvremenu pušten u redoviti pogon, nekih 18 godina nakon početka izgradnje reaktora i 14 godina nakon što je prvotno planirano da krene u komercijalnu proizvodnju. Nakon što je prvi put postigao punu snagu u rujnu prošle godine, trebao je ući u komercijalnu proizvodnju u prosincu, ali je početak odgođen nekoliko puta tijekom faze testiranja.

„Glavni adut“

Izgradio ga je konzorcij Areva-Siemens na čelu s Francuzima, a reaktor je prvi put pokrenut u prosincu 2021. i priključen na finsku elektroenergetsku mrežu u ožujku prošle godine. „Probna proizvodnja je završena i danas je počela redovna proizvodnja električne energije“, rekli su iz TVO-a. „Od sada se oko 30 posto finske električne energije proizvodi u Olkiluotu“, koji je već imao dva reaktora.

S proizvodnim kapacitetom od 1600 megavata, Olkiluoto 3 je najveći pojedinačni nuklearni reaktor u Europi, dok je ukrajinska elektrana Zaporižja sa svojih šest reaktora najveća nuklearna elektrana.

Finska se nadala da će se oslanjati na novi reaktor za svoje potrebe za električnom energijom ranije ove zime s obzirom na strah od nestašice energije nakon što je Rusija, glavni dobavljač Europe, napala Ukrajinu i prekinula izvoz plina kao odgovor na zapadne sankcije. Jarmo Tanhua, izvršni direktor TVO-a, u izjavi je nazvao ekološki prihvatljivu proizvodnju električne energije jednim od glavnih aduta Finske.

Sigurnost vs. klima

EPR je osmišljen kako bi ponovno pokrenuo europsku nuklearnu industriju nakon černobilske katastrofe 1986. i hvalili su ga da nudi veću snagu i bolju sigurnost. Međutim, nekoliko projekata EPR-a imalo je kašnjenja i milijarde dolara prekoračenja troškova.

Krajem prošle godine francuska državna energetska grupacija EDF morala je najaviti još šest mjeseci odgode za novi reaktor koji se gradi u Flamanvilleu na sjeverozapadu zemlje te tako odgoditi njegov predviđeni početak rada do sredine 2024. godine.

Hinkley Point u Britaniji i tvornica Taishan u Kini također su pretrpjeli zastoje u proizvodnji EPR-a, prekoračenja troškova i kašnjenja. Dvije jedinice EPR-a u Kini već su ušle u komercijalnu proizvodnju, čineći Olkiluoto 3 trećom koja je puštena u rad u svijetu.

Nova popularnost nuklearne tehnologije

Odluka Njemačke da prekine korištenje nuklearne energije bila je popularna u zemlji sa snažnim protunuklearnim pokretom. No neki su kritizirali da je ta odluka povećala ovisnost zemlje o ugljenu dok pokušava kontrolirati energetsku krizu uzrokovanu ratom u Ukrajini.

Markus Soeder, konzervativni premijer Bavarske, pozvao je saveznu vladu da dopusti njegovoj zemlji da nastavi koristiti nuklearnu energiju. „Sve dok kriza ne završi i prijelaz na obnovljive izvore nije dovršen, moramo koristiti svaki oblik energije do kraja desetljeća“, rekao je Soeder za Bild am Sonntag u nedjelju.

Nuklearna tehnologija također je doživjela novu popularnost kao način smanjenja emisije ugljika, a švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg oštro je kritizirala njemački potez kao „pogrešku“ ako on znači sagorijevanje više ugljena.

TVO je reaktor Olkiluoto 3 nazvao „najvećim finskim klimatskim činom“, dodavši da će „ubrzati kretanje prema ugljično neutralnom društvu“. U Finskoj je anketa iz svibnja 2022. pokazala da 60 posto Finaca podržava nuklearnu energiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?