KO LAŽE ?

Laž i istina

Ruska poslovica – o istini
in Iskrenost, Istina, Laž, Ostale poslovice, Poslovice, Ruske poslovice 0 120 Views

Bolje da te ošamari istina, nego da te poljubi laž.

Mišel de Montenj

Montenj je rođen 1533. u francuskoj regiji Akvitanija, na porodičnom imanju dvorca Montenj, u mestu Sen Mišel de Montenj blizu Bordoa. Porodica mu je bila veoma bogata i obrazovala ga je u duhu humanizma. Karijeru je počeo kao pravnik.Godine 1571. povukao se iz javnog života u jednu od kula svog dvorca gde je imao i bibilioteku. Tu je celu deceniju radio na svojim esejima, izolovan od društvenog i porodičnog života.Kasnije je bio gradonačelnik Bordoa. Iako rimokatolik, trudio se da ublaži sukobe između katolika i protestanata. Cenili su ga i katolički kralj Francuske Anri III i protestant Anri od Navare.Montenj je umro 1592. u dvorcu Montenj. Sahranjen je u blizini dvorca, a kasnije prenet u Bordo.

Ogledi

Mišel de Montenj (autor)

Mišel de Montenj (1538-1592) vodi poreklo iz bogate francuske porodice. Povukavši se iz javnog života, posvetio se radu na svojim esejima koji su rezultat duge sistematske discipline kojoj podređuje ceo život. Sa svojim univerzalnim mislima i danas pleni čitaoce širom sveta. Školovan na klasičnim delima Platona, Seneke, Cicerona i drugih on je, uvek radikalan, preteča revolucionarnih građanskih mislilaca XVIII veka.
Ukus života i neminovnost prolaznosti, nalazimo u ovom delu koje nam govori
O vaspitanju dece
O prijateljstvu
O lažljivcima
O svireposti
O dokolici
O kajanju
O samoći

Montenj, LAŽ je najpoganija stvar ljudskog roda

Hajde da vidimo ko laže

Hajde da vidimo ko laže

7

Piše: Snežana Čongradin

18.5.2017

Klapnomanija

Klapnomanija

Sećate li se afere klapna? Čisto sumnjam. Hajde zato da obnovimo gradivo. Ovako je to bilo. Pre dve-tri godine na parkingu izvesnog supermarketa (koji neću ni da blamiram ni da reklamiram) N. N. počinilac mi je usred bela dana ukrao klapnu sa branika astre G…

Piše: Svetislav Basara

18.5.2017

Smart is the new sexy

Smart is the new sexy

U diskusiji na zanimljivu temu: da li trendove popularne kulture diktira ekipa s vrha ili je kroji sam narod, dakle konzumenti, nema rezultata. Malo jedni, malo drugi… na opštu radost jer ona izgleda kao prilično demokratsko polje. Izgleda. Da li je zaista tako, ne znam.

1

Piše: Nina Savčić

18.5.2017

Premijer i ruski gas

Premijer i ruski gas

6

Piše: Redakcijski komentar

18.5.2017

Donacija građana liferantima oružja

Donacija građana liferantima oružja

3

Piše: Sreto Malinović

18.5.2017

Vučićev biser Boža

Vučićev biser Boža

5

Piše: Milojko Pantić

18.5.2017

– See more at: http://www.danas.rs/danasrs.1.html#sthash.tcW96Zzi.dpuf