LEPO JE VIDETI OPOZICIJU NA OKUPU

Na Trgu republike održan skup u znak nezadovoljstva inauguracijom Aleksandra Vučića

Janković: Narodno jedinstvo jedini izlaz iz diktature

Nekoliko hiljada građana, na poziv Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića, kome su se kasnije pridružile pojedine opozicione stranke i sindikati, okupilo se na Trgu republike kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog preuzimanja dužnosti predsednika Srbije,od strane bivšeg premijera Aleksandra Vučića.

Piše: M. D. Miljković

Beograd 31. maj 2017. 20:00

Janković: Narodno jedinstvo jedini izlaz iz diktature

Foto: M.Miljković

Okupljeni su nosili transparente “Car je go”, “Aleka za maršala” i “Inauguracija ološa i veleizdajnika”. Par minuta posle 18 časova, na Trg je u pratnji supruge stigao Saša Janković, koji je tom prilikom poručio da skup predstavlja jedinstvo svih opozicionih stranaka, pokreta, inicijativa i sindikata – uopšte svih slobodnih građana.

– U Srbiji danas postoje samo dva pravca: jedan je pravac u diktaturu koji vodi Aleksandar Vučić i SNS, i drugi kojim naša zemlja mora da krene a to je pravac slobode – istakao je Janković i izrazio želju za izgradnjom narodnog jedinstva jer je to, kako je kazao, jedini izlaz iz diktature.

Nakon njegovog dolaska, na plato ispred spomenika Knezu Mihailu počeli su da pristižu i ostali opozicioni lideri, poput predsednika SDS Borisa Tadića, Vuka Jeremića, lidera Dveri Boška Obradovića, prvog čoveka pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića kao i predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića. Od boraca za prava radnika skupu je prisustvovao predsednik Policijskog sindikata Srbije Novica Antić.

Oni su neko vreme međusobno razgovarali i fotografisali se, da bi kasnije svako od njih odvojio vreme da razmeni koju reč sa okupljenim građanima.

Četrdesetak minuta nakon okupljanja, građani su, sa članovima tima Protiv diktature na čelu, koji su nosili transparent, krenuli ka Terazijama. Demonstranti su skandirali “nije naš predsednik” i “Vučiću lopove” uz podršku dobošara, pa je zbog toga ali i nekoliko hiljada šetača, sve podsećalo na prvih nekoliko dana nedavnih studentskih protesta.

Stigavši pred zdanje Narodne skupštine, građani su uz glasno negodovanje uzvikivali “poštujte Ustav”, kao i “nedamo ti Srbiju”, dok je put od parlamenta do zgrade RTS-a protekao uz skandiranje “hoćemo uživo” i “javna kuća Srbije”.

Stigavši pred zgradu javnog servisa, prilikom kratkog zadržavanja, nezadovoljni građani su medijskim delatnicima državne televizije poručili da su “izdali Srbiju”, a šetnja je nastavljena Svetogorskom ulicom. Kao toliko puta pre, šetači su pozvali ljude koji su ih posmatrali sa prozora i balkona da “izađu napolje” jer je “Srbija ustala”.

Okupljanje i šetnja završeni su tamo gde su i započeli, sa kog mesta je još jednom poručeno da odustajanje nije opcija.

– See more at: http://www.danas.rs/politika.56.html?news_id=347279&title=Jankovi%c4%87%3a+Narodno+jedinstvo+jedini+izlaz+iz+diktature#sthash.L0J1N3lg.dpuf