MILOŠ OBILIĆ I MURAT

Početak bune na dahije i Dačiće

Početak bune na dahije i DačićeIzvor: N1/Bogdan Mijović

Nadam se da ću biti živ kada Srbija uđe u Evropsku uniju – izjavio je Ivica Dačić u četvrtak, dan posle odlaska Taipa Redžepa Erdogana sa teritorije Srbije.

Dve večeri ranije predsednik Vučić mu je u neformalnom ćaskanju nad pisoarima prostranog toaleta Doma Garde, gde je priređena svečana večera za visokog gosta iz Turske, obećao da će ga svojeručno likvidirati čim gost iz Turske napusti našu zemlju.

-Zadaviću te kol’ko sutra! Nećeš dočekati EU, pazi šta ti kažem! Pa zar i pred Erdoganom da me blamiraš! – rekao mu je predsednik Vučić, tvrde malobrojni očevici iz prostorije sa pisoarima u Domu Garde, pošto je prethodno Ivica Dačić izveo skroman ali veoma upečatljiv kulturno – umetnički program po radnim naslovom: “Šta bi Miloš Obilić uradio Muratu, samo da je znao da se kontroliše i da peva”.

Pre no što mu je predsednik Vučić diskretno namignuo preko stola i pokazao glavom da ima nešto važno da mu kaže u nusprostoriji Doma Garde, Ivica Dačić delovao je ko i svaki prosečni šef diplomatije koji je u neposrednoj blizini ugledao slobodan mikrofon, slobodan orkestar i slobodan stejdž.

Srpskim bezbednosnim službama, tek kasnije je utvrđeno, promaklo je da u horoskopu Ivice Dačića za 10. oktobar 2017. doslovno piše: “Uvek vas ponesu orijentalni ritmovi i prvi skačete da igrate? Ili možda samo vrckate u stolici ili čak samo u sebi? Bilo kako bilo, možda je baš danas pravo vreme da konačno ostvarite svoju želju i krenete na zanimljivo putovanje kroz veštinu i umetnost trbušnog plesa”.

-Kaži mu, molim te, da ćemo u Evropsku uniju verovatno ući bez Kosova, ali po svemu sudeći i bez njega – šapnuo je predsednik Vučić šefu protokola dok je u svečanoj sali Doma Garde gledao Ivicu Dačića kako u izvodi trbušni ples u čast predsednika Erdogana.

Predsedniku Turske sve je bilo čudno. Kada je gostovao u Njujorku, demonstranti su mu dobacivali: “Teroristo!” Kada je bio u Ekvadoru, studenti su mu vikali: “Ubico!” Tokom posete Srbije niko mu ništa nije dobacivao, sem što je na ćošku Nemanjine neka baka viknula za njegovim automobilom: “Nabijem vas na fontanu!”, ali je kasnije utvrđeno kako je baka mislila da je u kolima Siniša Mali, a ne Erdogan.

-Neobičan narod! – pomislio je Redžep Taip Erdogan i kada je te večeri u svečanoj sali Doma Garde pratio seksipilne pokrete srpskog šefa diplomatije tokom vrele tačke trbušnog plesa sa elementima salse.

-Proveri samo da ovo nije neka provokacija! – šapnuo je Redžep Taip svom šefu protokola, baš u trenucima kada je i predsednik Srbije šapatom objašnjavao detalje evropske agende svom šefu protokola, gde je prvi put otkrivena mogućnost da Srbija u Evropsku uniju uđe bez Dačića i eventualno Metohije.

Erdogan je tog čovečuljka primetio još na aerodromu.

-Dačić! – rekao je Ivica Dačić predstavljajući se.

-Kako? Dahiiii? – pitao je Erdogan zainteresovan za prezime.

-To vam je nešto kao “Početak bune na dahije”, samo što se izgovara sa č i ć. Dakle, Dačiiiić! – objasnio je Ivica Dačić etimilogiju svog prezimena.

Naš ovlašćeni sudski tumač za turski, mister Dačić, potom se rukovao sa gospođom Erdogan.

-Vaša supruga je prava kalaštura! – rekao je Dačić uzvišenim tonom Redžepu Taipu Erdoganu.

-Šta si rek’o!? – pitao je predsednik Erdogan, malko crven u licu.

-Kale… to je lepo. A šturo, to je prelepo… Znači, vaša vaša žena je veoma prelepa! – objasnio je Dačić šta je mislio pod pojmom kalaštura, i taman kad je hteo da mu objasni šta znači Kalemegdan, predsednik Vučić mu je prvi put tog dana diskretno namignuo.

Sve bi bilo u redu da uveče nije usledila svečana večera koja je počela ko iz narodne epske pesme pretkosovskog ciklusa. Najpre je predsednik Vučić održao zdravicu u kojoj je napomenuo da je naš evropski put nezaustavljiv, samo je pitanje ko je vjera, a ko nevjera, i da li ćemo u EU ući bez Dačića, jer mu opasno ide na živce.

Kada je to čuo, skoči Dačić na noge lagane, pak se klanja do zemljice crne…

I poče da recituje:
“Hvala tebe, slavni knez Lazare,
Hvala tebe na tvojoj zdravici,
Na zdravici i na daru tvome:
Al’ ne hvala na takvoj besedi!
Jer, tako me vera ne ubila…” – recitovao je Dačić, kad ga je predsednik Vučić prekinuo:

-Ivice, koja bre Vera! Zar se tvoja supruga ne zove Sanja? – pitao je predsednik, a Dačić je nastavio:
“Ja nevera nikad bio nisam,
Nit’ sam bio nit’ ću kada biti,
Nego sutra mislim u Kosovu
Za hrišćansku veru poginuti…” – recitovao je Dačić.

Predsednik Vučić se onda značajno nakašljao i rekao:

-Dačiću, bre, šta lupaš! Sutra idemo u Novi Pazar! Kakvo Kosovo!? – rekao mu je predsednik Vučić.

Srpski šef diplomatije je onda nastavio patosirano da recituje:
…Nevera ti sedi uz koljeno,
Ispod skuta pije hladno vino!”

Onda je predsednik Vučić perifernim vidom primetio da mu uz koljeno upravo sedi Redžep Taip Erdogan sa čašom belog vina.

-Dačiću! Jes ti, bre, kršten, kakva, bre, nevera uz koljeno, kad sam rekao da nam izvedeš neku pesmu, nisam mislio na kosovski ciklus, nego na nešto od Halida! – objašnjavao je Dačiću na srpskom, da ne razumeju dragi gosti iz Turske.

Dačić je ipak nastavio:

“A prokleti Vuče Brankoviću!
Sutra jeste lep Vidov danak,
Videćemo u polju Kosovu
Ko je vera, ko li je nevera!”

-Šta sutra u polju Kosovu!? Ti nisi normalan, keve mi! Sutra po agendi idemo u Novi Pazar! Nemoj tamo, molim te, da utvrđuješ ko je vera, a ko nevera! – predsednik Vučić bio je već na ivici nervnog sloma, tačnije na Ivici nervnog sloma.

-Dobro, u redu, onda ću nešto da otpevam! – rekao je na kraju Dačić.

I neć negde kod drugog bloka pesama, Dačić je primetio da mu predsednik Vučić namiguje.

Krenuo je pokunjeno ka toaletu, ponavljajući u sebi: “Nadam se da ću biti živ kada Srbija uđe u Evropsku uniju”.

KOMENTARA 77

POSLEDNJI KOMENTARI

Isko

Ovo je satira i to solidna. Dobar tekst. Međutim, kada bi satiričaru dali da vozi ovaj brod, nasukao bi ga na prvoj krivini. Nije posao političara da ispravljaju krive Drine prošlosti, nego da održavaju zemlju u miru. A mi, mir gubimo na svakih 20-30 godina. Turska je moćna država, sve bliža Rusiji. Šta bi mi trebali, da im svima j…. majku, onako srpski. A posle mda skačemo kako loše živimo. Treba se malo ugledati na nacije koje su mnogo uspešnije i lukavije od nas.

138 19 

ivke car

Dosta je bilo ovakvog humora ljudi…zabavljamo se, al tako je tako vec 27 godina. Aj da menjamo i situaciju i zabavu zauvek…ima nas dovoljno. (Da li je ovaj komentar za minuse?…ko je bot nek proba) Pozdrav gospodo, verujem u nas…dosta price

60 289 

nije mi smešno

Dražo, savršen si u postavljanju dijagnoze političkih događanja, dok čitam uživam ali se onda setim da si skroz upravu i mi nije dobro.

215 9 

IZDVAJAMO

REGION

Todorić, akcija Agrokor, Agrokor

  • Akcija “Agrokor”: Uhapšeno 12 osoba, ali ne i Todorići

BIZNIS

plate, pare, novac, povećanje, dug

  • Kolika su zaista povećanja plata i šta ljuti Vučića?

VESTI

glasanje, glasačka kutija, glasački listić

  • Bivše stranačke kolege u jednoj koloni za beogradske izbore?

BIZNIS

Merkator, Agrokor

  • Agrokorove firme u Srbiji (ni)su ugrožene

ZDRAVLJE

rak dojke

  • Svakog dana 13 žena u Srbiji dobije dijagnozu raka dojke