Nastavljen protest “1 od 5 miliona” u Kragujevcu

Nastavljen protest “1 od 5 miliona” u Kragujevcu, poručili da podržavaju bojkot

Nastavljen protest "1 od 5 miliona" u Kragujevcu, poručili da podržavaju bojkot Izvor: N1

Članovi Organizacionog odbora građanskog protesta “1 od 5 miliona Kragujevac”, koji su govorili na Đačkom trgu, poručili su da podržavaju bojkot predstojećih izbora i da će protestima započetim 5. januara 2019. godine, nastaviti borbu za fer i poštene izbore i obnovu urušenih institucija.

Jedan od članova odbora Vlada Đorđević je, govoreći o svrsishodnosti jednogodišnjih protesta i bojkotu predstojećih izbora, ocenio da su protesti uzdrmali vlast koja je sada ozbiljno uplašena zbog najave bojkota.

“Režim je od potpune arogancije postao manji od makovog zrna. Njihov mafijaški sistem se ubrzano raspada i sada su u potpunoj panici. Smanjivanje cenzusa i menjanje izbornih uslova u izbornoj godini je potez očajnika”, rekao je Đorđević i dodao da “borba time nije završena” i da će zbog toga protesti biti nastavljeni. On je naglasio da država mora da ima zdrave i jake institucije koje efikasno funkcionišu.

“Ova država ima institucije, ali one ne funkcionišu jer su pod kontrolom vlasti, zbog čega treba da se borimo za njihovu nezavisnost i samostalnost u radu”, rekao je Đorđević.

Istakao je da zakoni moraju da važe za sve podjednako, a ne da se primenjuju selektivno kao sada, što se prvenstveno mora odnositi na predstavnike vlasti.

“Važno je da oni koji ne rade dobro budu sankcionisani i ako su pokrali nešto da idu u zatvor”, rekao je Đorđević.

I član odbora Nebojša Veljković, koji je jedan od inicijatora i organizatora protesta, izrazio je zadovoljstvo jednogodišnjim učinkom pobunjenih građana, posebno naglasivši da će protesti biti nastavljeni, a bojkot izbora snažno podržan. On se založio za zaustavljanje odlaska mladih stručnjaka u inostranstvo, rekavši da se to mora obezbediti konkretnim merama, a ne praznim rečima.

“Tako što ćemo napraviti sistem u kome će se najbolji zapošljavati i gde će se najboljima omogućavati da napreduju u ovoj zemlji. Svako od nas radi u nekoj firmi gde može da vidi nekoga ko niti je poznat svojim postignućima, samo je poznat po tome što ima člansku kartu vladajuće stranke”, rekao je Veljković.

On je pozvao sugrađane da se i sledeće subote okupe na Đačkom trgu, ocenivši da je potrebno “da nas svaki put bude sve više i više”, jer i bojkot zahteva borbu.

“Naš odbor snažno podržava bojkot, jer je to jedini pravi put za obezbeđivanje fer i pravednih izbora. Nemojte da gubite nadu jer samo složni i ujedinjeni možemo da se izborimo sa ovim režimom”, rekao je Veljković.

Okupljeni na Đačkom trgu su se podsetili kako je sve počelo pod geslom “etika pre politike, zakoni pre interesa” uz dopunu “bojkot se podrazumeva”.