Njemačka uvela karantenu za putnike iz Srbije i BiH

Njemačka uvela karantenu za putnike iz Srbije i BiH, ali mnogi je uspijevaju izbjeći

Foto: EPA

NJEMAČKA čak 131 državu smatra „rizičnom“ kada je u pitanju pandemija. Na popisu su i sve države zapadnog Balkana. Znači li to da putnici u Njemačkoj moraju u dvotjednu karantenu? To i dalje nije sasvim jasno.

Mora da su se mnogi putnici Air Serbije u četvrtak iznenadili kada su u Beogradu ušli u zrakoplov za Berlin. „Još u avionu je svim putnicima bio podijeljen formular za karantenu gdje smo morali ostaviti sve osobne podatke, nakon čega smo na graničnoj kontroli dobili papir da se javimo nadležnom Zavodu za javno zdravstvo”, prenosi jedna putnica za Deutsche Welle.

Ona je, kaže, samoinicijativno dan prije polaska u Berlin u Srbiji napravila test na koronavirus i poslala negativni nalaz berlinskom Zavodu za javno zdravstvo. „Odgovorili su mi ubrzo da na osnovi te potvrde ne moram u karantenu. Ostali su, čini mi se, morali.”

Tako je nastavljena zbunjujuća epidemiološka politika Njemačke, kada se radi o došljacima izvan EU, o čemu je DW već pisao.

Prema nizu svjedočenja ljudi koji su doputovali u Njemačku jer tu žive i rade – turistički posjeti su svakako još uvijek zabranjeni – zaključuje se da različite pokrajine različito postupaju, pa i da odlazak u dvotjednu karantenu može ovisiti o uvjeravanju službenika i zdravstvenih radnika na graničnoj kontroli.

Poduži popis „rizičnih”

U srijedu je pak državni Institut Robert Koch (RKI) objavio poduži popis zemalja koje se smatra „rizičnim”. Na tom popisu je 131 država, među njima i sve zemlje takozvanog zapadnog Balkana. Osim u slučaju SAD-a, gdje je na popisu 29 saveznih država, kod drugih zemalja nisu pravljene razlike po regijama.

Ako je došljak u Njemačku u prethodna dva tjedna bio u bilo kojoj zemlji s popisa, onda po dolasku u Njemačku „mora računati s obvezom izolacije”, piše RKI na službenoj stranici.

Na popisu „rizičnih” zemalja mnoge, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, uopće nemaju novih prijavljenih slučajeva virusa, poput Jamajke ili Vijetnama.

No u objašnjenju na stranici Instituta Robert Koch stoji da njemačka ministarstva zdravstva, unutarnjih i vanjskih poslova važu i kakve se mjere poduzimaju u kojoj zemlji, koliko se testira, kakvi su bolnički kapaciteti, ali i može li se pouzdati u službene brojke iz neke zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na popisu, s iznimkom Švedske, nema zemalja EU i Schengena za koje je njemačka vlada ranije odlučila da se tamo može putovati i da došljaci odande mogu ući u Njemačku bez karantene.

Karantena je relativna

Sve to ne znači da bi došljaka iz Srbije, Bosne i Hercegovine ili koje druge zemlje s popisa „rizičnih” morala pogoditi karantena po dolasku u Njemačku. DW ima uvid u pismo koje je jedna srpska državljanka dobila od savezne policije na düsseldorfskom aerodromu.

Tu se poručuje da „trenutno” u pokrajini Sjevernom Porajnju i Vestfaliji ne postoji obveza karantene, ali da je „stanje vrlo dinamično” pa da valja uvijek kontaktirati Zavod za javno zdravstvo u mjestu boravka.

Osim toga, više čitatelja DW-a je javilo da su u Njemačku ušli bez upućivanja u karantenu – automobilom, preko Austrije. Na granici između Austrije i Njemačke više nema nikakve kontrole pa je nejasno tko bi uopće izricao obvezu samoizolacije.

Prethodno je više pokrajinskih ustavnih sudova oborilo odluke pokrajinskih vlasti da „paušalno” šalju ljude u karantenu. To je dozvoljeno, tumačili su suci, jedino ako epidemiološka situacija u zemlji polaska opravdava karantenu.

Je li kratko objašnjenje dano na stranici Instituta Robert Koch dovoljno, vidjelo bi se ako bi se neki došljak žalio sudu jer je poslan u karantenu.

Prije desetak dana je Europska komisija preporučila zemljama članicama da od prvog srpnja sasvim ukinu zabranu putovanja za građane zemalja zapadnog Balkana jer je, kako su naveli, epidemiološka situacija tamo usporediva ili bolja od one u EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?