NOVE TEHNOLOGIJE

NOVE TEHNOLOGIJEVESTI

Recikliranje solarnih panela

Recikliranje solarnih panela nije lako, ali možda imamo rešenje

ZELENI KUTAKAutor:Predrag V. Popović07. mar 202317:34

Podeli :

Pixabay

Recikliranje starih solarnih panela nije lako – ali grupa australijskih naučnika je na dobrom putu da pronađe rešenje.

Solarni paneli su ključni za prelazak na čistu energiju, međutim, 90 odsto trenutno završi na deponijama kada prestanu da rade.

Tim istraživača sa australijskog univerziteta Deakin radi na tome da to promeni.

Razvili su novu termičku i hemijsku tehniku za izvlačenje silicijuma, najstupljenijeg elementa iz zastarelih panela.

„Solar je zamišljen da bude obnovljivi izvor energije, proizvod vezan za održivost. Dobivanje najboljeg oporavka od solarnog panela je verovatno važnije od bilo kog drugog proizvoda“, kaže Entoni Vipond, izvršni direktor Lotus Energi, kompanije za obnovljive izvore energije u Australiji.

Zašto je tako teško reciklirati solarne panele?

Iako široko raspotranjeni, reciklaža solarnih panela nije odmakla daleko. Najveći problem nisu toliko najvažniji materijali od kojih su sastavljeni već činjenica da su sastavljeni od mnogo delova/slojeva što čini razdvajanje ovih delova veoma teškim, a samim tim i reciklažu. Prema nekim istraživanjima očekuje se da će u 2050. godini biti 80 miliona tona otpada od solarnih panela.

POVEZANE VESTI

Dobre i loše strane dobijanja energije iz obnovljivih izvora: Voda i sunce

ZELENI KUTAK10. sep 202220

EU: U 2002. instalirano 50 odsto više solarnih kapaciteta nego 2021

ZELENI KUTAK27. jan 20232

Prozjumeri u Srbiji: Stanje poboljšano, ali još daleko od obećanog

ZELENI KUTAK05. mar 20237

Recikliranje solarnih panela je dugotrajan proces. Prvo ih treba razdvojiti, a zatim razdvojiti njihove komponente. Ove dve operacije su skupe, dugotrajne, procenat recklaže izuetno mali.

„U ovom trenutku, bilo bi jeftinije odložiti ih na deponiju nego oporaviti“, kaže Džon Polhil, menadžer infrastrukturnih partnerstava, Sustejbiliti  Viktorija.

Naučnici sa Univerziteta Deakin kažu da su pronašli način da taj proces učine održivijim.

Njihov metod – koji se oslanja na složeno zagrevanje i hemijske procese – ne koristi opasne hemikalije za izdvajanje vrednog silicijuma iz panela, što ga čini jeftinijim i ekološki prihvatljivijim.

„Postoje mnoge druge tehnologije širom sveta, ali većina tehnologija je komplikovana, višestepena, dugotrajna“, kaže Mokhlesur Rahman sa Univerziteta Deakin.

Da li je silicijum u solarnim panelima vredan?

Materijal nanočestica napravljen od silicijuma vredi mnogo novca – što novu metodu čini finansijski veoma interesantnom za preduzeća koja se bave recikliranjem. Može se koristiti za stvaranje anoda baterija koje povećavaju kapacitet litijumskih baterija.

„Bili bismo oduševljeni kada bismo to mogli da komercijalizujemo proces u ovom trenutku. Naravno, radi se o nekim neverovatnim brojkama od 28.500 evra po kilogramu za nano silicijum“;  kaže Vipond.

Ova nova tehnologija mora biti testirana da bi se videlo da li radi na industrijskom nivou.

„Pokušati ne samo odvojiti panel i ćeliju, već to učiniti na način koji je finansijski održiv kao poslovni model, a ne samo laboratorijska skala je cilj“, kaže Polhill.TagoviSOLARNA ENERGIJASOLARNI PANELISUNČANA ENERGIJA