„Opasna igra koja će im se obiti o glavu“

„Opasna igra koja će im se obiti o glavu“: Nemački poslanik o retorici srpskih političkih lidera

"Opasna igra koja će im se obiti o glavu": Nemački poslanik o retorici srpskih političkih lidera 1Foto: printscree / Novi Magazin

Srpska demokratija je pod pritiskom i srpski politički lideri su se predugo pozivali na nacionalističku retoriku da bi ojačali svoje političke programe, što je opasna igra koja će im se obiti o glavu, smatra predsednik odbora Bundestaga za spoljne poslove Mihael Helmut Rot.

Svedoci smo alarmantnog demokratskog nazadovanja u Srbiji u poslednjih deset godina, dodaje.

Mihael Helmut Rot je nemački političar iz redova Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD). Član je nemačkog Bundestaga od 27. septembra 1998, a od decembra 2021. predsednik odbora Bundestaga za spoljne poslove.

Od 2013. do 2021. Rot je bio državni sekretar za Evropu u nemačkom Saveznom ministarstvu spoljnih poslova u vladi Angele Merkel. Od januara 2014. do 2021. bio je komesar nemačke vlade za francusko-nemačku saradnju. Kao državni sekretar za Evropu u nemačkom Saveznom ministarstvu spoljnih poslova, njegovo ministarstvo i on lično su podržali osnivanje Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu ERIAC 2017. godine.

Na pitanje Novog magazina šta je razlog posete njegove Srbiji, kaže da se ona odnosi razmenu mišljenja s predstavnicima Vlade Srbije, Skupštine i civilnog društva. „Evropska perspektiva Zapadnog Balkana oduvek mi je bila bliska stvar. Na sastancima ću se takođe fokusirati na naš zajednički evropski odgovor na ruski agresorski rat protiv Ukrajine“, naveo je Rot, prenosi N1.

Upitan da li je zabrinut zbog sve većeg uticaja krajnje desničarske politike u Evropi i Srbiji, Rot je ukazao na porast nacionalističkih i populističkih partija, konstatujući da je u pitanju „alarmantan trend širom Evrope“.

„U mnogim zemljama EU takve stranke su ušle u nacionalne parlamente ili čak vlade. Oni su pretnja slobodnoj i demokratskoj Evropi. Nažalost, svedoci smo alarmantnog demokratskog nazadovanja u Srbiji tokom protekle decenije. Srpska demokratija je pod pritiskom. Verujem da je moć nacionalističkih snaga glavni faktor u ovom razvoju. Srpski politički lideri su se predugo pozivali na nacionalističku retoriku da bi ojačali svoje političke programe. Ovo je opasna igra koja će im se obiti o glavu“, naveo je.

Na pitanje kako vidi ishod pregovora između Beograda i Prištine pod okriljem EU na nedavno završenom sastanku u Ohridu, kaže se nada da će vođstvo obe strane održati svoja obećanja.

„Ovde sam u odlučujućim trenucima za budućnost Srbije i Kosova i put za obe zemlje je prema Evropskoj uniji. I, ponavljam, ja sam potpuno ubeđen da šest zemalja Zapadnog Balkana imaju realnu šansu da budu deo Evropske unije. I dijalog o normalizaciji između Srbije i Kosova je jedan od ključnih elemenata. Moram da uzmem u obzir da je civilno društvo u Srbiji izuzetno osetljivo kad je reč o Kosovu, ali na kraju ono što nam zaista treba su hrabro vođstvo. Hrabro vođstvo predsednika Vučića i premijera Kurtija da prevaziđu kontroverze, da ustanove zajedničke osnove za pomirenje, uzajamno poverenje… I zato sam prilično siguran da je ohridski dogovor značajan pomak i moje jasno očekivanje je da obe strane sprovedu obećano. To je veliki izazov za Kosovo ali i za Srbiju. I zaista se nadam da postoji šansa za predsednika Srbije i vladu Kosova da pokažu posvećenost tom dogovoru. Nisam baš srećan zbog komentara u kojima se nipodaštava suština ovog dogovora… Nemačko – francuski predlog je bio osnova za dogovor a pregovori su bili pod okriljem Evropske unije uz specijalnog izaslanika Lajčaka i visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednika Evropske komisije Borelja. I zato se nadam da će vođstvo obe strane održati svoja obećanja“, naveo je Rot za Novi magazin, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Cassions Tema od FRT