Palmer

Palmer: Oslanjanje Srbije na rusku vojsku nije dobro za napredak

Izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao je danas u Sarajevu da je Zapadni Balkan i dalje prioritet američke spoljne politike i da Vašington želi da zemlje regiona gledaju na SAD i EU kao na „partnere koje su same izabrale“.

Palmer: Oslanjanje Srbije na rusku vojsku nije dobro za napredak 1Foto: BETA/STA/Tamino Petelinsek/DS)

U intervjuu za sarajevski studio Televizije N1, Palmer je rekao da SAD žele da Zapadni Balkan postane deo „porodice evropskih zemalja“ i da u to ulažu značajan politički i drugi kapital.

Američki diplomata je odbio da komentariše nedavni izveštaj Pentagona o porastu uticaja Rusije u Srbiji i rekao da SAD sebe vide kao partnere svih zemalja regiona, pa tako i Srbije.

„Mislim da smo za sve na Zapadnom Balkanu bolji partneri od Rusije, i učinićemo sve da to jasno kažemo liderima i građanima regiona“, izjavio je Palmer.

Dodao je da SAD smatraju da oslanjanje Srbije na rusku vojsku „nije dobro za napredak“.

On je ipak rekao i da SAD imaju blisku vojnu saradnju sa Srbijom i da će nastaviti da rade na produbljavanju te saradnje.

Po njegovim rečima, ciljevi SAD se podudaraju s ciljevima zemalja Balkana: članstvo u EU kao i u NATO, osim u slučaju Srbije, a Vašington će podržati Zapadni Balkan u tim težnjama.

Palmer je kazao da SAD žele da vide potpunu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što bi značilo međusobno priznanje.

„Kada bi priznali jedni druge, mogli bi da reše sporna pitanja kao susedi“, rekao je Palmer prilikom gostovanja na sarajevskoj televiziji N1.

Prema njegovim rečima, potrebno je da Beograd i Priština „sednu za sto, postignu dogovor i zajedno nacrtaju put ka evropskoj budućnosti“.

Palmer je izjavio da je povod za pregovore to što i Srbija i Kosovo teže ka Evropi i da je stoga nephodno videti kakvi kompromisi su neophodni da bi se ostvario napredak.

„Potreban je sporazum koji će javnost na obe strane prihvatiti i podržati kao najbolji put napred“, naveo je Palmer i dodao da je važno da taj sporazum bude „sprovodiv, pravičan i trajan“.

On je rekao i da ima veoma dobru saradnju s izaslanikom Bele kuće Ričardom Grenelom i da to nije prvi put da SAD imenuju dva specijalna izaslanika za isto pitanje.

Palmer je rekao i da eventualni novi sporazum o Bosni i Hercegovini, takozvani „Dejton dva“, nije u fokusu američke politike.

„Ne mislim da je ‘Dejton dva’ neophodan, niti da je fokus američke politike i angažmana u regionu“, rekao je Palmer prilikom gostovanja na sarajevskoj televiziji N1.

On je naveo da „ne bi optuživao Dejtonski sporazum za nefunkcionalnost vlasti u BiH“.

„Ne radi se tu o ustavu i Dejtonu, nego o liderima u BiH koje građani biraju da vode zemlju (…) Lideri treba da prihvate svoju odgovornost i rade na nalaženju kompromisa u vođenju zemlje“, izjavio je američki diplomata.

Palmer je naveo da SAD sa srpskim članom predsedništva BiH Miloradom Dodikom komuniciraju iako je pod američkim sankcijama jer poštuju instituciju predsedništva.

„Poštujemo tu instituciju i sastajemo se s njim u tom kapacitetu, da bismo razgovarali o zabrinutostima SAD i načinima kako da pomognemo evropskom putu i šta Dodik može da učini tim povodom“, rekao je Palmer.

Prema njegovim rečima, Dodik je na crnu listu stavljen jer je osporavao Dejtonski sporazum i da bi SAD „bile srećne“ da mogu da ga s te liste skinu.

„Sankcije različitih nivoa su instrument SAD u promovisanju njihovih ciljeva za BiH. One se ne koriste lako, mnogo se razmišlja o njima, ali ne oklevamo da ih upotrebimo ako pomažu ciljevima o budućnosti BiH“, naveo je Palmer.

Postanite član Kluba čitalaca Danas i na taj način podržite nezavisno novinarstvo.

Danas postoji sa ciljem pravovremenog i istinitog izveštavanja dostupnog svim građanima. Kupovinom Danasa, pretplatom ili članstvom u Klubu čitalaca omogućavate nam da ostanemo samostalni i potvrđujete da u Srbiji ima mesta za slobodno novinarstvo!

Više od dve decenije nismo poklekli pred trendovima opšte tabloidizacije, senzacionalizmom i komercijalizacijom sadržaja. Bili smo zabranjivani i prozivani. Ništa nije moglo da nas spreči da objektivne vesti objavljujemo svakog dana. Nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici.

Zato želimo da se oslonimo na vas, naše čitaoce.

Ukoliko želite da i ubuduće nastavimo sa radom kao i do sada i još kvalitetnije, kupite Danas i postanite deo Kluba čitalaca Danasa za 990,00 dinara mesečno!

Komentari (4)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Kako su ovi ljudi ograniceni majko moja?! Pazite sta on kaze a da ne trepne? „Vasington zeli da zemlje regiona, gledaju na SAD i EU kao na partnere koje su same izabrale“?! Neverovatno?! I tu se pojavila „zla“ Rusija, da pokvari tako „idilicne“ namere SAD i EU?! Da nismo mi objekat te jadne i osione politike mogli bismo da se nasmejemo.

  2. Mr Pakmer! Celom Balkanu, jedino motete pokazati da mu zelite dobro ako zavlada vladavina prava.Da se oformi medjunarodna komisija koja bi sagledala sve uzroke i posledice konflikta i donela, koliko je moguce, pravednu odluku. Da se svi „prijatelji“ ponasaju jednako prema svima. Da ne podrzavaju autokrate i lopove na vlasti a od naroda traze da se vole. Tako ce jedino pomoci ovom zaludelom i avedenom narodu. Nesto poput Carnegi komisije 1913 godine. Sankcije i bombe nisu dale rezultate. Promenite taktiku. Pocnite da mislite.

Cassions Tema od FRT