PROTESTI U BEOGRADU

Objavljeno: 31.05.2017. 19:00h
Foto: Protest opozicije; Izvor: Kurir
Na protestu koji u Beogradu organizuje “Pokret slobodnih građana” i njegov lider Saša Janković, uz podršku koš nekoliko opozicionih udruženja i stranaka, okupilo se nekoliko hiljada ljudi.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET – 1,33 EUR ili 160 RSD

Povod za protest je današnja inauguracija Aleksandra Vučića na mesto predsednika Republike Srbije.

Na Trgu Republike su se okupile pristalice pozicije. Među okupljenima su lideri opozicije Saša Janković, Vuk Jeremić, Saša Radulović, Sanda Rašković Ivić i drugi.

Vuk Jeremić izjavio je za Kurir TV da je ovo zajednički protest opozicije protiv nepravde, ali i “izdaje koja je danas krunisana u Skupštini Srbije”.

“Imajući u vidu ono što danas vidimo u Srbiji, nemamo prava da budemo razjedinjeni”, rekao je Jeremić.

Učesnici protesta su krenuli u šetnju. Na čelu kolone koja je krenula  građani nose transparent “Ujedinjeni protiv diktature”.

Kolona je stigla na Terazije. Učenici skandariju “Vučiću, lopove!” i “Nije moj predsednik!”.

Prethodno je “Pokret slobodnih građana” pozvao građane da se okupe 31. maja na Trgu Republike u Beogradu i kažu ne uvođenju diktature i otimanju države

Predsednik tog pokreta Saša Janković je rekao da će se, kada Aleksandar Vučić bude položio zakletvu za predsednika Srbije, desiti “poslednji čin uvođenja diktature i otimanja države Srbije”.

“Pozivam sve građane i građanke, sve organizacije, sve sindikate i sve političke stranke, sve kojima su sloboda i demokratija iznad svega da izađemo u naše gradove, a u Beogradu na Trg Republike u 18 sati i kažemo ne”, rekao je on.

Protest opozicije; Izvor: Kurir

Foto: Protest opozicije; Izvor: Kurir

Janković je naveo i da je “to naša obaveza prema nama, naša obaveza prema prošlosti naša obaveza prema budućnosti”.

“Vreme je da kažemo i moramo da kažemo ne, da ostane zabeleženo da su neki ljudi bili protiv uvođenja diktature kroz lažno krunisanje lažnog cara”, rekao je on.

Prema Jankovićevim rečima, Vučić oblači jednu novu odoru na sebe, zaklinje se Ustavu i Miroslavljevom jevanđelu u zemlji u kojoj taj ustav “svakonoćno krši i u kojem piše da je crkva odvojena od države”.

“Pravi dakle lažno krunisanje sebe kao lažnog cara, gazi sve ono što u Srbiji garantuje slobodu i ravnopravnost, i dostojanstvo svima nama”, rekao je Janković.

On je napomeno i da “mi ne želimo da se otimamo s njim oko države, ali naša obaveza je da izđemo” i da kažemo “da Srbija i zvanično ne sme da postane i da nije za nas zemlja diktature”.

Prema njegovim rečima, to je obaveza svih građana bez obzira na politička opredeljenja i bez obzira na vrednosne i druge sudove i bez obzira na materijalno stanje

Janković je naveo i da će građani i građanke Srbije to sasvim sigurno i raditi i to bez ikakvih incidenata i nasilja.

Policija na Terazijama zaustavlja učesnike protesta Protiv diktature koji su se uputili ka Narodnoj skupštini ispred koje su se okupile pristalice Aleksandra Vučića kako bi proslavili njegovu inauguraciju; Autor: Fonet

Foto: Policija na Terazijama zaustavlja učesnike protesta Protiv diktature koji su se uputili ka Narodnoj skupštini ispred koje su se okupile pristalice Aleksandra Vučića kako bi proslavili njegovu inauguraciju; Autor: Fonet

Jankovića je takođe optužio režim da namerava da izazove incidente na protestu koji opozicione stranke i udruženja građana organizuju kako bi mogao da optuži opoziciju za rušenje stabilnosti i mira, “što je već pokušavao i pomagao drugima u okruženju da čine”.

“Ne treba dozvoliti Aleksandru Vučiću da na isto mesto i u isto vreme stavi ljude koje je prethodno duboko zavadio, i onda ‘štiti’ vlast od incidenata koje će sam pokrenuti”, piše u saopštenju Pokreta slobodnih građana.

Pokret je najavio da će u protestu na beogradskom Trgu Republike učestvovati i predstavnici Demokratske stranke, Pokreta Dosta je bilo i Dveri, Socijaldemokratske stranke, organizacije Vuka Jeremića, Pokreta za zdravu Srbiju Milana Stamatovića, Pokreta za spas Srbije-Nova Srbija, Hrvatskog građanskog saveza, Šumadijske regije, Mađarskog pokreta, Novog Pokreta iz Novog Pazara, udruženja Protiv diktature.

“Razlikujemo se po politikama i mnogim drugim stvarima, ali naspram diktature među nama nema razlike u obavezi i spremnosti da joj se usprotivimo. U Srbiji danas postoje samo dva pravca: u diktaturu i u slobodu”, kazao je predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

(Agencije)

Kliknite za sledeću vest