Putin zaratio sa zapadnim firmama

Putin se obračunava sa evropskim jogurtom i pivom

N1 Hrvatska21.07.2023. 08:03

Putin se obračunava sa evropskim jogurtom i pivom 1EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

To nije nacionalizacija, već stavljanje pod „privremenu upravu“. U svakom slučaju, Rusija je otišla korak dalje u ekonomskom ratu sa Zapadom koji teče paralelno sa stvarnim ratom koji je vodila protiv Ukrajine. Nakon privatnog preuzimanja Mekdonaldsa, Legoa i Starbaksa, država je preuzela danski Carlsberg i francuski Danone, a pitanje je ko je sledeći, piše hrvatski N1.

Rusija je zaplenila lokalnu filijalu francuskog proizvođača jogurta Danone i udeo danskog proizvođača piva Karslberg u ruskoj pivari Baltika. Zvanično, nije reč o nacionalizaciji jer će akcije u vlasništvu ove dve evropske kompanije samo biti „privremeno pod upravom” Agencije za državnu imovinu Rosimuščesto, navodi se u ukazu koji je u nedelju potpisao ruski predsednik Vladimir Putin. Ali kada je u pitanju Rusija, takvo privremeno preuzimanje privatne svojine bi vrlo lako moglo da preraste u trajno.

Čak ni ovakvo privremeno preuzimanje zapadne imovine nije bez presedana, jer ista državna agencija od aprila upravlja ruskim filijalama nemačkog Unipera i finskog Fortuma. U aprilskom dekretu, Kremlj je legalizovao kupovinu imovine kompanija iz zemalja koje smatra „neprijateljskim“ kako bi „zaštitio rusku imovinu i nacionalne interese“.

Kompanije iz takvih „neprijateljskih” zemalja mogu da prodaju svoju rusku imovinu za najviše polovinu njene tržišne vrednosti i moraju da daju „dobrovoljni prilog” u ruski budžet u iznosu od 5-10 odsto prodajne cene. Na kraju, ponovo je potrebno odobrenje vlade, a u energetskom i finansijskom sektoru i samog Putina.

https://www.danas.rs/svet/sef-britanske-kontraobavestajne-sluzbe-pozvao-ruse-da-spijuniraju-za-britaniju-protiv-putina/embed/#?secret=et4komFwEC#?secret=iXlYNSWSNy

Izvor blizak kompaniji objasnio je za Fajnenšel tajms da ih je odluka Kremlja potpuno zatekla i dodao da se pitaju „da li ovo ima diplomatske dimenzije, zbog francuske podrške Ukrajini“.

Prošlomesečni komentar portparola Kremlja Dmitrija Peskova ovim novinama daje utisak da Kremlj uživa u ovoj odmazdi za evropske sankcije i zaplenu imovine oligarha bliskih Putinu. Zapadni investitori i kompanije su „više nego dobrodošli” u Rusiju, rekao je on, ali „ako kompanija ne ispunjava svoje obaveze, onda naravno ide u kategoriju loših kompanija”.

U aktuelnom slučaju Karlsberg, Danci su u saopštenju u nedelju objavili da „nisu dobili nikakvu zvaničnu informaciju od ruskih vlasti o predsednikovom ukazu ili posledicama za pivare Baltika“.

Čini se da je Kremlj na ovaj način preduhitrio Karlsberg, koji je u junu objavio da je sa neimenovanim kupcem potpisao ugovor o prodaji svog udela u Pivarama Baltika, ukoliko dobije saglasnost ruskog regulatora, koji je prošle godine osnovan upravo zarad povlačenja zapadnih kompanija iz zemlje. Time je Karlsberg trebalo da konačno ispuni svoje obećanje o povlačenju sa ruskog tržišta koje je dao još u martu prošle godine.

https://citymagazine.danas.rs/scena/drustvene-mreze/kako-danas-izgleda-mekdonalds-u-rusiji-ima-ukusno-novo-ime-ali-nema-big-meka/embed/#?secret=zB3yNS6JO3#?secret=GKcdsd3blL

„Nakon predsedničkog dekreta, izgledi za ovaj proces prodaje su sada veoma neizvesni. Carlsberg grupa nije dobila nikakve zvanične informacije od ruskih vlasti u vezi sa predsedničkim dekretom ili posledicama po baltičke pivare“, upozorila je danska kompanija u saopštenju. Rusko tržište je činilo 10 odsto njihove prodaje, sa 959 miliona dolara prihoda u 2021.

Inače, Pivare Baltika jedna je od najvećih ruskih pivara, sa čak 30 odsto učešća na ruskom tržištu piva, piše Gardijan. Njihovi brendovi piva su jedni od najpopularnijih u Rusiji i imaju 8.400 zaposlenih.

Što se tiče Danonea, prošlog oktobra je objavio da traži kupca za svoju podružnicu u Rusiji, uz mogućnost otpisa do milijardu evra. Njihov plan je bio da u Rusiji zadrže samo svoju filijalu za dojenčad. To se nije dogodilo, a sada u saopštenju za javnost kažu da istražuju ovo pitanje i da se „spremaju da preduzmu sve neophodne mere da zaštite svoja prava kao akcionara Danone Rusija i kontinuitet poslovanja”.

Vest da je Jakub Zakriev (32), zamenik premijera Čečenije i čečenski ministar poljoprivrede, imenovan za novog generalnog direktora, dovoljno govori o legitimnosti preuzimanja ruske filijale Danonea, najveće mlekarske kompanije u celoj Rusiji, sa oko 8.000 zaposlenih. Sve ovo više podseća na feudalnu raspodelu ratnog plena nego na biznis u 21. veku.

Nove nevolje zapadnih kompanija u Rusiji podsećaju na ranije slučajeve ruskih preuzimanja, od kojih je svakako najpoznatiji Mekdonalds. Nakon što je prodao svoje restorane u Rusiji i povukao se iz zemlje u maju prošle godine, ovaj popularni američki lanac brze hrane brzo je dobio domaću zamenu.

Ruski oligarh Aleksandar Govor kupio je, naime, preko 800 njihovih restorana sa preko 62 hiljade zaposlenih i novi lanac nazvao Vkusno (ukusno) & point. Popularni Big Mek postao je Veliki hit, a Hepi Meal je preimenovan u Kid’s Combo. Prvi problemi, međutim, nisu morali dugo da čekaju, pa su posle mesec dana ostali bez pomfrita.

https://www.danas.rs/svet/koje-je-sve-zemlje-mekdonalds-napustio-od-pocetka-ruske-invazije-na-ukrajinu/embed/#?secret=QmplKbHkIT#?secret=F3EQcPL8Wv

U ovom slučaju, dakle, nije reč ni o nacionalizaciji, već se sam Govor hvalio da je unosan lanac restorana dobio za „mnogo manju cenu od tržišne”, odnosno za „simboličnu” cenu. McDonald’s je procenio otpis na koji su morali da pristanu na 1,2 do 1,4 milijarde dolara. A podjednako poznati danski brend igračaka Lego zamenjen je, nakon povlačenja iz zemlje, ruskom verzijom pod nazivom Mir Kubikov (Svet kocki). Američki lanac kafe Starbucks zamenio je ruski Stars Coffee.

Starbaks su kupili ugostitelj Anton Pinski i ruski reper Timati, koji je 2015. objavio pesmu „Moj najbolji prijatelj je Vladimir Putin”. U junu, Pinski je otkrio ruskoj novinskoj agenciji Tass da su on i Timati kupili svu rusku imovinu Starbaksa za samo 500 miliona rubalja, što je oko 6 miliona dolara.

U međuvremenu, još jedan evropski pivski gigant, Heineken, našao se na udaru kritika jer nije ispunio obećanje koje je dao ranije ove godine da će napustiti Rusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

jogurtmekdonaldspivoVladimir PutinMoskva