Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović

Rektorka o odluci o doktoratu Malog: To je akademska stvar, nije bilo političkih pritisaka

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović ocenila je večeras da je okončanjem procesa odlučivanja o doktoratu ministra finansije Siniše Malog ostvaren „korak napred“ i odbacila navode pojedinih predstavnika vlasti da je Odbor za profesionalnu etiku odluku u tom slučaju doneo pod političkim pritiscima.

Rektorka o odluci o doktoratu Malog: To je akademska stvar, nije bilo političkih pritisaka 1Ivanka Popović Foto: Medija centar

Ona je za Radio-televiziju Vojvodine rekla da je proces kojim je utvrđivana autentičnost doktorske disertacije Siniše Malog predstavljao „veliko opterećenje i izazov za Univerzitet“.

„To je jedan korak napred, sad možemo lakše da dišemo i da se okrenemo stvarima koje su urgentne“, kazala je rektorka.

Po njenim rečima, slučaj doktorata Siniše Malog se sa stanovišta Univerziteta, završava odlukom Etičkog odbora.

„Ovo je rad stručnog tela koje je donelo ocenu koja se odnosi na etiku. Suština je etički aspekt koji je ovim okončan i to je bio domen rada Univerziteta. Sve što se stavlja u kontekst opštih društvenih događanja, to prevazilazi Univerzitet. To je bila akademska stvar i odluka a to što je sve podignuto na nivo politike sa Univerzitetom nema veze. Mi smo sve učinili da obezbedimo uslove da Odbor bez pritisaka može da donese odluku“, kazala je Ivanka Popović.

Navodeći da će razumevanje te odluke Odbora za profesionalnu etiku biti lakše kada za par dana bude objavljeno konačno rešenje sa obrazloženjem, rektorka je kazala da joj je žao mi što se „ne veruje Univerzitetu da je odluka akademska“.

„Univerzitet služi dobrobiti društva i ne može raditi u interesu bilo kog pojedinca. Etički odbor ne donosi sud o naučnom doprinosu teksta, to nije u domenu njegovog odlučivanja, već je odlučivao da li je bilo preuzimanja tuđeg teksta bez navođenja autorstva a korišćenje tuđeg znanja na neodgovarajući način predstavlja nevrednovanje znanja“, navela je rektorka.

Ona je odbacila navode da je Odbor doneo odluku o doktoratu Siniše Malog pod političkim pritiscima jer se time kako je ocenila, vređa integritet članova tog tela.

„Oni to rade za nas. Univerzitet je dužan da odbrani te ljude od tih kvalifikacija jer su samo radili svoj posao. Moramo ukazati određeno poštovanje prema Univerzitetu jer nikad nije imao mogućnost da taj slučaj ne završi. To ne bi moglo da se završi dobro ni po jedan Univerzitet a posebno ne po beogradski koji neretko opanjkavamo“, kazala je Ivanka Popović.

Upitana da li se plaši da bi posle odluke o doktoratu Siniše Malog, Univerzitet mogao postati mesto političke borbe, rektorka je kazala da pretvaranje Rektorata ili bilo koje organizacione jedinice u sastavu Univerziteta u poprište političke borbe može samo da šteti Univerzitetu.

„Rektorat je mesto za sučeljavanje mišljenja ali političko delovanje mora biti izvan Univerziteta i njegovih organizacionih jedinica“, rekla je rektorka i dodala da studenti koji su danima blokirali Rektorat jesu pomogli procesu utvrđivanja autentičnosti doktorata Siniše Malog u smislu da je blokada donela pritisak na vremensku odrednicu za završetak tog procesa.

Komentarišući da li je smanjenjem budžetskih sredstava za 2020. godinu Univerzitet kažnjen zbog te odluke, rektorka je kazala da su manji sopstveni prihodi bili očekivani ali ne u tolikom iznosu.

„Budžet se stvara nekoliko meseci pa nisam sigurna u kojoj je meri moguća brza izmena. Manja suma postoji u odnosu na prošlu godinu, ali iznenađuje da je toliko manja stavka sopstvenih prihoda. Ministru možda nije smetalo što je tako ispalo. Bilo je moguće  da budžetski deo bude povećan jer bi nam dopunska podrška države značila“, dodala je rektorka.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu predložio je prošle sedmice Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata u slučaju ministra Siniše Malog jer je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u njegovom radu.

Postanite član Kluba čitalaca Danas i na taj način podržite nezavisno novinarstvo.

Danas postoji sa ciljem pravovremenog i istinitog izveštavanja dostupnog svim građanima. Kupovinom Danasa, pretplatom ili članstvom u Klubu čitalaca omogućavate nam da ostanemo samostalni i potvrđujete da u Srbiji ima mesta za slobodno novinarstvo!

Više od dve decenije nismo poklekli pred trendovima opšte tabloidizacije, senzacionalizmom i komercijalizacijom sadržaja. Bili smo zabranjivani i prozivani. Ništa nije moglo da nas spreči da objektivne vesti objavljujemo svakog dana. Nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici.

Zato želimo da se oslonimo na vas, naše čitaoce.

Ukoliko želite da i ubuduće nastavimo sa radom kao i do sada i još kvalitetnije, kupite Danas i postanite deo Kluba čitalaca Danasa za 990,00 dinara mesečno!

Komentari (7)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Nije problem o plagijatu vec o tome ko je izdao diplomu i potvrdio doktorat. Ovim cinom se potvrdjuje da fakulteti nisu kompetemti dfa daju diplome i zato treba neko da odgovara, pocev od fakulteta pa sve do univerziteta. Izgleda da se na tim fakultetima izdaju diplome i po babi i po stricevima. Da sam na mestu Sinise Malog tuzio bih fakultet i ceo univerzitet za uvredu casti civeku dali diplomu a nakon pet godina se predomislili valjda im je toliko trebalo da procitaju rad.

    1. Roko, problem jeste u procesu plagiranja! Dakle ako znate da ste iskoristili tuđu intelektualnu svojinu bez naznaka to je plagiranje. Nema prostora za politizaciju. Samo pokušaji mešetarenja.

    2. Sinisa Mali treba da cuti i da da ostavku posto je on taj koji je smuljao da prodje doktorat misleci da to niko nece otkriti. Siguran sam i da je malo i podmazao tako da em sto je plagirao verovatno je iplatio. Naravno komisiju i mentora koji su ucestvovali u celoj prevari treba smeniti i izbaciti sa fakulteta kao necasne ljude.

  2. Zar nije politički pritisak kada predsednik Vučić izjavi da je pročitao doktorat i da je odličan i to pred odlučivanje etičke komisije . Ili kada se zna da Siniša Mali treba da odluči koliko će sredstava dodeliti iz budžeta Beogradskom univerzitetu samo par dana posle odluke etičke komisije ! ?

  3. Samo reci , ko te je iz opozicije zvao da ti kaze kakvo resenje treba da se donese . Reci javno i olaksaj dusu i pred Bogom i narodom

  4. Svaka cast rektorki ali ako je mislila da ce mafija na vlasti da ih ostavi na miru da se bave akademskim stvarima grdno se vara nazalost.
    Univerzitet ne postoji u vakuumu i mora se reci da oni koji plagiraju akademske radove nemaju moralno pravo da obavljaju javne funkcije a kamoli ministarske. To mora da prevali preko usta akademska elita bez obzira na sve pritiske jer je to jedini nacin da spase i sebe i drzavu od ovakvih.

Cassions Tema od FRT