Ruta trinaestog protesta “Srbija protiv nasilja”

Politika

Ruta trinaestog protesta “Srbija protiv nasilja” 2

Foto: Tanjug/Rade Prelić

26. 7. 2023. / 14.10

Ruta trinaestog protesta “Srbija protiv nasilja”

Opozicija je saopštila novu rutu protesta “Srbija protiv nasilja” koji će početi u subotu u 20 sati ispred Narodne skupštine, preko Ulice Kneza Miloša do Nemanjine gde se nalazi Republičko javno tužilaštvo

M. S

U subotu će se održati trinaesti po redu protest “Srbija protiv nasilja”. Okupljanje građana počinje ispred Narodne skupštine u 20 časova. Ruta protesta će se kretati Ulicom Kneza Miloša do Nemanjine, gde će se zadržati ispred Republičkog javnog tužilaštva, saopštila je danas opozicija. 

“Tamo ćemo biti i da podržimo sve one koji žele da rade profesionalno”, rekao je poslanik Demokratske stranke Zoran Lutovac i poručio da je važno pokazati istrajnost u želji za društvom pravde. 

Dodao je da će se ispred Tužilaštva obratiti pravnica Sofija Mandić.

Čitajte još Skupštinijada 2023: Studenti organizovali “letovanje” ispred Parlamenta  

Advertisement

Studenti su juče ispred Narodne skupštine organizovali “letovanje” želeći da pokažu da protesti “Srbija protiv nasilja” ne jenjavaju zbog odmora, ali i da pokažu da neki ljudi nemaju novca da odu na letovanje. 

Na to je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao: “Svaki dan urušavaj državu, urušavaj državu. Evo ovi noge brčkaju u nekom bazenu ispred Narodne skupštine i kakva je to poruka narodu? Kakva je to poruka bilo kome na svetu? Znaju koliko problema imamo u okruženju, šta se zbiva i u Republici Srpskoj i na Kosovu i Metohiji. Znaju svuda sve šta se zbiva. Mi brčkamo noge. Tolko o tome da nema demokratije u državi. Kupaju se, da im pošaljemo malo one soli za kupanje – u borbi protiv nasilja”.

Advertisement

Među zahtevima protesta koji su istaknuti nakon njegovog prvog održavanja u maju, nakon dva masovna ubistva u Beogradu i okolini Mladenovca u kojima je stradalo 20 osoba, su smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Učesnici protesta, čiji su tehnički organizatori stranke iz dela proevropske opozicije, traže i smenu svih članova saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi uz obrazloženje da “promovišu nasilje“, kao i smenu rukovodstva Radio televizije Srbije.

M.S/Nova.rs

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com