SDP podržao Đukanovića

SDP podržao Đukanovića: Ne može imati podršku neko ko nas naziva fašistima

“SDP nikako ne može da podrži kandidata Milatovića koji je predstavnik kleronacionalističkog talasa od 30. avgusta 2020. godine”, kazali su iz te stranke

36930 pregleda 195 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP
29.03.2023. 13:52h

Socijaldemokratska partija (SDP) podržala je predsjedničkog kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, u susret drugom krugu izbora u nedjelju.

Kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića nazvali su predstavnikom “kleronacionalističkog talasa” od parlamentarnih izbora 2020. godine, rekavši da podršku SDP-a ne može imati kandidat koji tu stranku, članove i glasače SDP-a “naziva fašistima, samo zato što mu ukazuju na greške”.

Iz Predsjedništva SDP-a su poručili da su izbori 2. aprila značajan politički trenutak koji će “usmjeriti strateški pravac kojim će se kretati država Crna Gora”.

“Na predsjedničkim izborima biramo između kandidata u odnosu na koje imamo razlike, ali je politička realnost takva da su ti kandidati dobili najviše glasova građana Crne Gore. Na ovim izborima se primarno bira ne kandidat, već budući pravac razvoja, politika, programski i vrjednosni principi koje kandidati zastupaju, pri čemu posebno treba imati u vidu i koje sve snage i pojedinci podržavaju nekog od kandidata.

“SDP nikako ne može da podrži kandidata Milatovića koji je predstavnik kleronacionalističkog talasa od 30. avgusta 2020. godine. Ne vjerujemo da političar koji je pod patronatom crkve, koga otvoreno podržava druga država i koji se zalaže i kao Krivokapićev ministar podržavao je promjene nekih od temeljnih državotvornih politika, kandidat iza koga stoje ekstremisti poput Šešelja, Rakovića i sličnih, može da bude istinski i iskreni predstavnik građanske, Evropi okrenute Crne Gore. Ne može imati podršku kandidat koji sije mržnju nazivajući SDP, članove i glasače fašistima, samo zato što mu ukazuju na greške”, saopšteno je iz Predsjedništva SDP-a.

Jasne su i više puta saopštene, ističu, razlike te stranke u odnosu na kandidata DPS-a, “greške i loše politike koje su činili”.

“Uz sve te razlike, u izboru između ove dvije političke platforme, naše opredjeljenje je da pobjednik na izborima 2. aprila bude gdin Đukanović. Poraz onih političkih struktura koje stoje iza g. Milatovića je neophodan kako bi Crna Gora očuvala svoju prozapadnu orijentaciju i suštinsku nezavisnost i nastavila da se razvija kao moderno, sekularno, građansko i razvijeno društvo. U skladu sa takvim opredjeljenjem, kako bi porazili one strukture koje stoje iza g. Milatovića, pozivamo naše birače da podrže kandidata Đukanovića”, zaključuje se u saopštenju.