Skup podrške tužiteljkama (UŽIVO)

Skup podrške tužiteljkama (UŽIVO)

VESTI 02. mar 202315:053 komentara
N1

Ispred Vlade Srbije u toku je skup podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović.

Protest pod nazivom „Ne damo naše Laure“  je u toku, uživo pratite na našoj FB stranici:

Podsetimo, Bojana Savović je samo dan nakon akcije policije i VJT kada je uhapšeno šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B, smenjena sa tog slučaja iako je duže od godinu vodila istragu oko EPS.

POVEZANO:

Savović je u sredu naložila policiji hapšenje šest osoba a u četvrtak su je smenili s tog slučaja – oduzeli su joj predmet i prebacili je iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u drugo. Takođe, i zamenica javnog tužioca Jasmina Paunović, koja je zajedno sa koleginicom Bojanom Savović radila na predmetu malverzacija u EPS – premeštena je. Ona je premeštena u drugo odeljenje nakon što se, kako je rekla, u Vajber grupi usprotivila informaciji da o svakom budućem radu sa policijom tužitelji moraju da se konsultuju sa svojim šefom odeljenja, posle čega je sazvan kolegijum na kom joj je rečeno da to više tako „neće moći“.

Inače, Više javno tužilaštvo u Beogradu je saopštilo da su „netačne informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da je zamenica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović smenjena“ i da joj je „oduzet predmet u vezi sa zloupotrebama u EPS-u“. „Tačno je da je Savović redovnom izmenom godišnjeg rasporeda, a po sopstvenoj ranije izraženoj želji, prebačena iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal“, navedeno je, između ostalog, tada u saopštenju VJT.

Tužilaštvo je navelo i da je „realizacija krivičnog predmeta ‘EPS’ i hapšenje osumnjičenih izvršeno po nalogu Višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i prvog zamenika za suzbijanje korupcije Brankice Marić“, a „kako bi se postupanje ubrzalo“. Naveli su i da je „pomenuta zamenica odugovlačila predistražni postupak“.

Savovićeva je to demantovala. „Netačni su navodi da sam izrazila želju da radim u drugom odeljenju i apsolutno su netačni navodi tužilaštva da sam na bilo koji način odugovlačila predmet“, izjavila je za N1 tužiteljka i dodala: „Nejasno je i ako sam po njihovim navodima odugovlačila rad na predmetu, zbog čega su čekali da uhapsim lica, pa da me onda prebace u drugo odeljenje“.

Savović je jedna od najobučenijih tužiteljki za borbu protiv korupcije, jer, kako se zna, za pet godina rada nema nijednu oslobađajuću presudu. Tužiteljki nisu dozvolili ni da saslušava okrivljene u poslednjem slučaju, a umesto nje saslušanja okrivljenih sada radi Brankica Marić, najbliža saradnica Nenada Stefanovića.

Zanimljivo je da Više javno tužilaštvo u sredu nije ni obavestilo novinare o toj akciji, već samo policija, iako je u pitanju najznačajniji predmet u poslednjih nekoliko meseci u vezi sa korupcijom.

Dokumenta u koje je N1 imao uvid pokazuju kako su se prema zamenicima javnog tužioca u Odeljenju za suzbijanje korupcije odnosili rukovodioci, i kako su pokušali usmenim uputstvom da kontrolišu tok predmeta u istragama.

Stefanović je i ranije izjavljivao da je, kako on smatra, u pitanju „medijska kampanja“, kako je rekao – i protiv VTJ i protiv njega, da bi se „skrenula pažnja sa odlučne borbe protiv korupcije“.