Srbija na lošem glasu

Austrija o putovanju na zapadni Balkan: Treba izbjegavati putovanja u ove zemlje

Ilustracija: EPA

AUSTRIJA uvodi najviši stupanj upozorenja za putovanja u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, priopćila je danas vlada u Beču.

Austrijski ministar vanjskih poslova: Najviši stupanj upozorenja za ove zemlje stupa na snagu odmah

“Najviši stupanj upozorenja za ove zemlje stupa na snagu odmah”, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. Radi se o sigurnosnom stupnju 6 koji se inače izdaje samo za zemlje u kojima vladaju ratni sukobi.

Ministrica integracija Susanne Raab je, aludirajući na preko pola milijuna građana Austrije s korijenima u jednoj od navedenih zemalja, apelirala na građane da otkažu putovanja u zemlje porijekla.

“Pod svaku cijenu treba otkazati putovanja u ove zemlje”, rekla je Raab na zajedničkoj konferenciji za tisak s ministrom vanjskih poslova.

Schallenberg je rekao kako su već zabilježeni slučajevi zaraza u Austriji, ali i Sloveniji i Hrvatskoj, koji se povezuju s osobama koje su se vratile iz neke od zemalja zapadnog Balkana.

Najavljene intenzivne kontrole u graničnom području

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je najavio intenzivne kontrole u graničnom području.

Za osobe koje dolaze iz neke od ovih zemalja povratak u Austriju će biti moguć samo uz dvotjednu samoizolaciju ili svježe negativan test na koronavirus.

Austrija se današnjom odlukom djelomice usprotivila jučerašnjoj preporuci Vijeća Europske unije koje je ukinulo zabranu ulaska u EU za osobe koje dolaze iz Srbije i Crne Gore.

Austrija bilježi nagli porast zaraze

U Austriji je, sa 100 novih slučajeva, zabilježen nagli porast zaraze. Velik dio otpada na nekoliko žarišta u Gornjoj Austriji i Štajerskoj. Ondje je u jednoj građevinskoj tvrtki koja zapošljava strane radnike, uglavnom iz Grčke, zabilježeno 10 novih slučajeva.

U Austriji danas na snagu stupaju nova popuštanja mjera pa tako konobari više nisu obvezni nositi zaštitne maske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?