SRPSKO SELO

Prostran: Srpsko selo može da oživi

Prostran: Srpsko selo može da oživiIzvor: N1

Visoke temperature i suša ugrožavaju poljoprivrednu proizvodnju. Šteta je već učinjena na nekim kulturama i to nagoveštava da će ova godina imati veliki iznosni predznak, koji će sigrno biti više od 10 odsto, što će uticati i na BDP, kaže agroekonomista Milan Prostran.

Šta možemo da očekujemo kada su maline u pitanju?

– Agonija oko maline traje dugo i nikako da se uspostave dobri odnosi. Moram vam reći da ne verujem previše u taj odnos institucije kao medijatora. Ja sam nedavno nekome rekao da ako je formiran nacionalni savet za malinu, ja bih voleo da vidim taj nacionalni program koji bi morao u sebi da sadrži podršku tim proizvođačima i proizvodnji. Mi nismo dovoljno spremni da ulazimo u potpuno liberalnu utakmicu sa farmerima iz EU i plašim se da ako krenemo grlom u jagode da ćemo ostati kratkih rukava, smatra Prostran.

Da li šteta na nekoj vrsti voća i povrća znači i veću cenu?

– Logički bi trebalo, ali imate dva ograničenja, niska kupovna moć i slobodan uvoz i to ne samo iz zemalja EU već i iz drugih sa kojima imamo sporazume i to će našim proizvođačima stvarati probleme.

Da li verujete da može da oživi srpsko selo?

– Naravno da može. Meni je žao što je u jednom dokumentu Vlade Srbije početkom 2000. godine u jednoj strategiji razvoja poljoprivrede ocrnjeno zadrugarstvo. Teško je da se uspostavi zadrugarstvo u devastiranim područjima Srbije, mislim na istok i na jug. Moraju se drugi segmenti u selu srediti, a to su putevi, struja, ambulante itd.

Izvor: N1

TAGOVI: SELO , POLJOPRIVREDA , SUŠA

KOMENTARA 4

POSLEDNJI KOMENTARI

Zoki

Moglo bi da oživi, ali neće. Suviše parazita u državnom aparatu koji su tu samo da onome ko proizvodi zajašu za vrat, i sve što bi moglo da bude profit – pokupe. Kada poljoprivrednik bude zarađivao, tada će i više ljudi time da se bavi.

0 0 

Vagar

E moj profesore,vi sigurno niste skoro bili u polju,kakvi 10%,najmanje 1;5%Bdp.

1 0 

Gedza

Svaka cast njegovim strucnim papirima koje poseduje na licno ime, ali istina je u 99 % kontradiktorna. Ne moze moje selo da ozivi ako ja radim za 15 do 20 evra dnevnice a gazda nema kome i za koje pare robu da proda – progovorila usta da ne budu pusta – samo blamaza i nista vise…

1 0 

IZDVAJAMO

VESTI

Cvijetin Milivojević

  • Milivojević: Odluka o Kosovu već doneta, sad se traži alibi

VESTI

aleksin zakon, aleksa janković

  • Blic: Zbog zastarelosti niko neće odgovarati za smrt Alekse

VESTI

Branko Ružić

  • Ružić: Partijsko zapošljavanje je kupovina socijalnog mira

FUDBAL

Gianluigi Buffon

  • Bufon: Sve je lažno. Zašto Nejmar ne vredi 600 miliona?

AUTO

registarske tablice, registracija, auto

  • Tablice sa Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W izlaze iz upotrebe