Šta pojam časti uopšte znači?

Kazneno članstvo

Uvažavam zahtev mnogobrojnih komentatora i našu današnju kolumnu posvećujem počasnom članstvu Gorana Vesića u takozvanom Udruženju književnika Srbije, koje do danas nisam blagoizvoleo prokomentarisati.

Kazneno članstvo 1Foto: Stanislav Milojković

Nisam to, fakat, učinio, ali ne zato što su komentatori, po podnaredničkom običaju, insinuirali da ja – pretpostavljam da mi ne bi izmakla ambasada u Paramaribu – nešto prećutkujem, „zataškavam“ i nekoga „štitim“, što je daleko od činjeničnosti, moja malenkost je iz te organizacije udruženog književnog nerada istupila još 1997. (ili 6) godine, kada je, tokom protesta zbog izborne krađe, UKS „podržao“ Miloševića.

Vidim da je istu temu – iz sličnog ugla – obradio i Teofil Pančić u Vremenu, s tim što je Teofil zbog onih 13 godina manjka sećanja privideo – u stvari naseo na gradsku legendu – da je UKS nekada bilo respektabilno udruženje na čijim se tribinama „borilo“ za slobodu govora, pisane reči i bla, bla, bla…

Ma jok more! Ma kakvi! Ma idi beži. Te tribine su krenule tek kada je tako naređeno iz visoke kancelarije jedne svima poznate tajne službe. Kada je naređeno drugačije – da se nariče zbog Kosova – UKS je stao organizovati seanse naricanja nad Kosovom, posle kojih se silazilo kod Bude i Ive na krkanluke na račun Službe.

Da ne duljim – kao i mnoge drugi ljudi, stvari i pojave u Srbiji i UKS je bio lažni mit, s tim što se, kao i u slučaju mnogih ljudi, stvari i pojava, mitomanska pozlata s vremenom oljuštila pa se UKS, kao i mnogo štošta drugo, pokazao u svoj svojoj pronaredničkoj bedi i čemeru.

Kako se nedavno obavestih, UKS je dobio i predsednika po svojoj trenutnoj meri – multirežimskog stihoklepca, Milovana Vitezovića. Milovan, pak, časa nije časio nego je – čim se obavestio da je Vesić objavio neki knjižuljak – pohitao da autora nagradi počasnim članstvom, koje bi Vesić – da nije Vesić – trebalo da shvati kao novčanu kaznu.

Kako sad kaznu? Lepo. Kod Vesića su ključevi od kasice iz koje se udeljuje mesečna milostinja UKS-u, kao što je kod drugog jednog počasnog člana, Petera Handkea, svetska slava koja se, je li, preliva i na UKS. Vi sad (ako još možete) malčice mućnite glavom pa dokonajte na kom principu radi UKS, koji inače nikada nije radio ono zbog čega je osnovan, što će reći zastupao esnafska prava svojih članova.

Oduvek je UKS bio parapolitička organizacija (ponekad i paravojna formacija), s tim što je s protokom vremena postajao sve manje važna karika u lancu zasenjivanja klasne/nacionalne prostote i sve se više ogoljavao kao skup antitalentovanih mačaka sa jebališta, među kojima je – ovo vam tvrd stojim – počasni Goran Vesić bolji pisac od najmanje 2/3 redovnog članstva. Tako je to u društvu u kome se zaboravilo šta pojam časti uopšte znači i u kome je rupa od odsustva stida zapušena ponosom.

Komentari (19)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Ne uzbudjuje se niko, ponajmanje Basara, on samo razobličava, da ne bi neobavešteni pomislili kako je UKS respektabilno udruženje a Vesić respektabilan pisac.

 1. Jes, vala, nije bilo lepšeg deserta posle odbrane srpstva nego kad te služba počasti čuvenim čika Budinim krempitama. Sve gratis za slobodu srpstva. To su bila zlatna vremena za viteze i vitezoviće nacionalnog pera.

 2. Mora Vesić dobrano da se otvori, ako hoće na mala vrata da uđe u klub besmrtinika dobrog apetita za iće i piće. Pa ne kuje se poezija praznog stomaka valjda? Prošla su ta Ljermontova vremena odavano.

 3. Pa stvarno, kakvi su to ljudi koji napadaju našeg bivšeg ambasadora, velikog književnika, novinara, borca za slobodu govora i pisane reči i bla bla bla, kolumnistu i demokratu, humanistu i filozofa? Pa dokle smo to došli, kad jednu ovakvu veličinu neko može da proziva. Bruka i sramota! Piši, druže kolumnisto, samo piši, a ja jedva čekam sutrašnju kolumnu.

 4. Vidim da je nas kolumnista poceo da ispunjava zelje. Znaci, blizi sa kraj godine, pocelo praznicno raspolozenje. Osim, Vitezovicu. Ali tu ni nesto nije jasno. Basarina izjava o Vesicevom knjizevnom umecu se ne razlikuje mnogo od njegove (pod pretpostavkom da ne misli da je njegovim odlaskom udruzenje izgubilo oznaku knizevnika).
  Sto se tice muckanja glavom…tezak je to zadatak, pogotovo danas. Ovolika mi je glava. Pozove me sinoc jedna prijateljica da odem sa njom kod nekih Hrvata na katolicko badnje vece. Sta cu, mislim se, ja, hard core ortodoksno-svetosavska pravoslavka, na katalockom badnjem okupljanju, ali skontam da je to dobra prilika da bivsoj braci objasnim neke stvari. Odem, naostrena da napravim medjunarodni skandal, ali …. ljudi, klopa, pice i muzika su bili vau, poptuno sam zaboravila zasto sam otisla. Ali nema veze. I sledece godine ce biti Bozic. Ako me opet pozovu, zapamtice me. 🙂
  Basara opet pomenu Handkea. Posle dodela Nobelove nagrade Hankeu i LDP nagrade Basari, nekako se namece paralela izmedju izmedju njih, pa hajde da pogledamo slicnosti i razlike.
  Za pocetak, Basara je mnogo fotogenicniji. Nije sto je nas, ali nekako ti se oko lepi za Basarinu sliku.
  Handkeu je nagradu urucio kralj Svedske a Basari Ceda Zmaj, kralj Akonkagve i Mikonosa.
  Za Handkea se zna da je ljubitelj Srba dok je Basara … pa dobro, nije bas da mrzi Srbe koliko ih ne podnosi.
  Handke skokne do Srbije kada god ima vremena, Basara zbrise iz Srbije kada god moze.
  Kada u originalu citam i Handkea i Basaru ja pri ruci drzim recnik: nemacko-srpski i staroslovensko-tursko-kafansko-srpski.
  Nobelovu nagradu je, prema izvornom kriterijumu za dodelu, zasluzio i Basara. Izvorno, prema tekstu Nobelovog testamenta, nagrada iz knjizevnosti se dodeljuje piscima koji su u proteklom periodu pokazali nemerljiv rad u idealistickom pravcu (citaj: dzabe krecenje). Da li bi, obrnuto, Handke mogao da bude zasluzni laureat LDP-ove nagrade, pitam se? Pa moguce je. Samo neka pocne da kenja po Srbima. Ali, obilato.

  P.S. Srecan Bozic vernicima koji slave po gregorijanskom.

 5. Ha,ha, zar kolumnista stvarno misli da je Duče pisac znamenitog “dela“, dobrog jedino za spaljivanje, a ne anonimni ghost writer, takođe plaćen iz gradskog budžeta? Nema Duče vremena da se bavi literaturom, dragoceno vreme (koje sve brže curi) troši na lukrativnije poslove, a u trenucima relaksacije, na pljuvanje Đilasa.

 6. Vesic,nije imao srece jer mu je Djidina “tajna “ organizacija posle tzv.
  promocije dadaisticke kvazi poezije,nivoa drugog razreda OS,zapalila
  jedini primerak tzv.knjige.Na osnovu secanja i UDBINog svedocenja
  UKS ga je “primio”za pocasnog clana .PS.Base,Ipak si preterao da je bolji
  tzv.pisac od dve trecine clanova.Bolji je bre,od svih osim tebe.Vucica mi.

 7. Respektabilno ili ne UKS je interesantno udruženje.
  Jedan od njegovih članova je i Bora Đorđević, koji je po upotrebi izvesnih imenica, glagola i prideva, prevazišao i samog Basaru.

 8. U ovoj našoj Srbijici ima mnogo esnafskih udruženja koja ne rade ono zbog čega su osnovani, ne bave se pravima i zaštitom svojih članova nego kako da se ogrebu za pare iz budžeta. Dakle, prevaranti.
  Sličnu poziciju imaju i sindikati. Zabole njih za prava i zaštitu radnika, oni samo brinu u svojoj sinekuri. Nenormalno je da sindikalne vođe plaćaju država i poslodavci – oni zato nemaju nikakv interes da im se suprostavljaju.

 9. „Mnogobrojni komentatori“ će biti razočarani, jer su očekivali da ti ispljujes Vesica kao nekoga ko nije zaslužio da bude član tako respektabilnog udruženja kao što je to UKS, dok si ti imenovanog pomenuo u jednoj prostoprosirenoj rečenici, a ispljuvao si UKS.

 10. Istina je da to udruženje nema nikakav kredibilitet, bilo bi interesantno da neko objavi spisak članova UKS. Vesić ozbiljno misli da je pisac, a stihoklepac je izjavio, da je Vesićeva knjiga najbolja do sada, napisana o Beogradu. Mogu primiti i Simu Spasića, čovek je bio na promociji.

 11. Ti si, Base, istupio iz UKS-a, ali nisi istupio iz njegovog kluba i restorana, čuvenog po dobroj klopi i piću, kao i po dobrom zezanju u kome se naročito ističu članovi koji su iz udruženja istupili.

 12. Da li bi,.Base, mogao da poradis na tome da se Podfamozni komentatorluk kolektivno upiše u UKS. Istina,.više od 90% njih je nepismenije od Vesica, ali, koliko vidim, to i nije važan uslov za učlanjenje.

 13. Teofil je 13 godina mlađi od tebe, sli ima bolje pamćenje. UKS jeste bilo respektabilno udruženje u respektabilnpj državi SFRJotu, kada su članovi udruženja bili pisci, čije ime kada izgovaras, treba da staneš mirno i da skines kapu.

Cassions Tema od FRT