STOP MEDIJSKOM MRAKU

“Zahtevi su važni za novinare, još važniji za građane”

U pet gradova u Srbiji predstavnici Grupe za slobodu medija, održali su ulične akcije u kojima su građane upoznavali sa 13 zahteva podnetim Vladi i Skupštini Srbije, a povodom zaštite medijskih sloboda i pitanja bezbednosti novinara.

Izvor: N1

Poručuju da, iako su zahtevi važni za novinare, još važniji su za građane, jer se upravo njih tiče borba za javni interes.

Na ulici, kada ne može u etru. Sa građanima, ako sa političkim funkcionerima ide teško – novinari iz Grupe za slobodu medija time opisuju današnje akcije u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Vranju.

Podsećaju da je za njihovih 13 zahteva, Ana Brnabić izjavila da “ne garantuje pozitivne odgovore” i da akcija dolazi tek dva dana nakon što su odbačene krivične prijave za napade na novinare tokom inauguracije predsednika Srbije.

Više od 1.000 građana Beograda, Niša, Novog Sada, Kragujevca i Vranja podržalo je zahteve Grupe za slobodu medija koje su predstavnici te organizacije pre nekoliko dana predali premijerki Ani Brnabić, navodi se u saopštenju.

“To nam prosto pokazuje koliko je država spremna da sarađuje sa novinarima po pitanju slobode medija, što znači: “Malo ćemo da vas pustimo”, zakazaćemo sastanak, premijerka će se susresti sa vama, ali kada dođemo do toga da problemi treba sistemski da se rešavaju, da počinioci napada na novinare treba da budu kažnjeni – onda ćemo da okrenemo leđa, ako su oni (počinioci) na našoj strani”, kaže Jovana Gligorijević, novinarka Vremena.

“U medija centru, u Nišu, postoji jedan plakat, stari, gde je nacrtan jedan dečak kome se samo okice vide kada ulazi u sobu u kojoj je mrak. I onda je dole natpis “možda se mrak plaši tebe”. Pitanje je da li se mrak plaši nas? Jer kada javni funkcioneri napadaju novinare, kada ih tuku, prete i vređaju, ne rade to jer ih nerviraju novinari, nego zato što ti novinari prenose sve brljotine tih političara”, dodaje Predrag Blagojević iz Asocijacije onlajn medija iz Niša.

Potpis podrške, dali su i građani. Za N1 kažu: “Slobodni mediji možda nisu potrebni vlasti, ali jesu nama”.

“Valjda je to svima jasno da danas nema slobode medija, kontrolisani su i uglavnom zavise od režima na vlasti”, kaže jedan građanin.

Bez medija nema slobodnog društva, dodaje drugi.

“Kako ćete saznati šta se zaista dešava u zemlji? Bilo šta, socijalni problemi, politički problemi, problemi bilo koje vrste… Ni jedan sektor vam nije pokriven ako nemate medije koji su slobodni! Ne znate šta se dešava”, dodaje jedna građanka.

I osam lokalnih radio stanica, reemitovale su zajednički program “Bukom protiv mraka”, kreiran u Beogradu, u koji su se uključivali pored novinara, istoričari, glumci.

“Akcija koja treba pre svega da animira ne samo nas novinare, koji se bavimo ovim poslom, nego pre svega građane u Srbiji, da kod njih probudimo tu svest o potrebi slobodnih medija, jer borba za opšte dobro i opšti interes, jedino je moguća putem slobodnih medija. Najvažnija stvar – to nisu zahtevi zbog nas novinara, nego zbog javnosti i potreba svih ljudi ove zemlje”, navodi Veljko Pajović, novinar.

Grupa za slobodu medija, pokrenuta je nakon gašenja Vranjskih. Okuplja više stotina medijskih kuća, organizacija i udruženja. Zajedno su u borbi za prestanak urušavanja slobode medija u Srbiji.

KOMENTARA 2

POSLEDNJI KOMENTARI

Sosa i Lala

Da su mediji slobodni, ovi ne bi nikad došli na vlast, mislim povampirili se i sad nam piju krv.

3 52 

Miki

Kora od banane republika. Ko se ne slaže nek priloži demant!?

5 38 

IZDVAJAMO

VESTI

Saša Janković, Janković

  • Opozicija o izborima: “Loš šahista” može da se predomisli

VESTI

big fashion

  • Buka iz tržnog centra “seli” građanku, inspektori je ne čuju

BIZNIS

njiva

  • Ko je kriv što su Nemci odustali od somborske bio-energane?

SCI-TECH

posao, stres, ured

  • NASA otkriva kako ostati smiren u najstresnijim situacijama

SHOWBIZ

nik kejv

  • Kejv u Izraelu poručio da niko ne može da cenzuriše muzičare