Strašno

KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Zaraženi tenisač u Zadru bio s hrpom ljudi, zadarski stožer ima izvanredno priopćenje

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

U ZADRU je otkazano finale teniskog turnira Adria Tour nakon što je potvrđeno da je tenisač Grigor Dimitrov zaražen koronavirusom.

Bugarski tenisač na turniru je odigrao svega jedan meč, ali se proteklih dana družio s velikim brojem ljudi.

Vjerojatno se radi o više stotina, a možda i tisuća ljudi, među kojima je bio i veliki broj djece u sklopu Kids Daya. Finale turnira su trebali odigrati Đoković i Rubljov, ali je sve otkazano. Zna se da je na turniru bilo prisutno oko četiri tisuće ljudi.

O svemu se večeras oglasio zadarski stožer.

Izvanredno priopćenje zadarskog stožera

“Stanovnici Zadarske županije koji sumnjaju na zarazu, odnosno koji su s tenisačem bili u bliskom kontaktu neka se jave dežurnom epidemiologu na broj 098/332-765 i svom liječniku. Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije od sutra će uvesti dodatnu telefonsku liniju i dodatne dežurne timove. Ovim putem još jednom podsjećamo da su na snazi epidemiološke mjere koje između ostalog uključuju držanje socijalne distance koja je najvažnija u sprječavanju širenja koronavirusa te da moramo biti odgovorni”, poručili su iz stožera Zadarske županije.

Dimitrov je u Zadru od srijede, što znači da je to danas kada se vratio u Monako na turniru proveo pet dana te pritom nastupao na dva teniska turnira. No u sklopu ostalih aktivnosti igrao je nogomet i košarku. Prvo sa svojim kolegama tenisačima, Đokovićem, Čilićem, Ćorićem, Zverevom itd, a kasnije i s gledateljima što je bio dio programa Adria Tour eventa.

Na turniru bio i Plenković, družio se s Čilićem i Đokovićem koji su bili u kontaktu sa zaraženim Dimitrovom

Turnir Adriatic Tour posjetio je i premijer Andrej Plenković koji je u subotu istaknuo da je humanitarni turnir “velika promocija Zadra i Hrvatske u svijetu”. Plenković se u Zadru pozdravio s nekim tenisačima, a između ostalima i Čilićem i Đokovićem koji su bili u izravnom kontaktu sa zaraženim Dimitrovom tih dana.

Kontaktirali smo Krunoslava Capaka, Alemku Markotić, Vilija Beroša i Davora Božinovića da nam komentiraju događaje u Zadru nakon što je otkriveno da je Dimitrov zaražen koronom te kakvi su sljedeći koraci s obzirom na to da se Bugarin kretao među velikim brojem ljudi.

Capak nam je, nakon što smo mu se predstavili, poželio ugodnu večer i prekinuo vezu.

Markotić, Beroš i Božinović večeras nisu odgovarali na naše pozive.

Epidemiolog Kaić: Prekršena je mjera fizičke distance, treba pronaći kontakte, smjestiti ih u samoizolaciju i sve testirati

Potom smo nazvali epidemiologa Bernarda Kaića. Nije isprva znao o čemu je riječ, ali nakon što smo mu kratko objasnili što se dogodilo u Zadru komentirao je slučaj.

“Po pravilu, prvi korak bi trebao biti identifikacija svih kontakata zaraženog tenisača, potom se sve takve treba smjestiti u samoizolaciju te i testirati sve te ljude. Ako razviju simptome sigurno treba testirati, ako ne, opet bi bilo dobro testirati da vidimo je li netko asimptomatski pozitivan”, kratko je poručio.

Pitali smo Kaića je li ovo propust.

“Prema uputama za sportska natjecanja na otvorenom koje smo objavili na službenim stranicama HZJZ-a jasno smo naveli preporuku da se između sportaša i publike nužno održava razmak od barem 1,5 metra. Ako se zaraženi tenisač toga nije pridržavao, da ovo je propust”, dodao je Kaić.

“Teoretski je moguće da je Đoković zarazio Plenkovića”

Dimitrov je u četvrtak igrao košarku s ostalim tenisačima, između ostalih bio u bliskom kontaktu s Đokovićem. Premijer Plenković u subotu je posjetio zadarski turnir i pozdravio s Đokovićem, odnosno bio u njegovoj neposrednoj blizini.

“Košarka je sport gdje ima bliskog kontakta, to je sigurno. No ne mora značiti da se Dimitrov prilikom te igre zarazio Đokovića ili nekoga od ostalih tenisača. No ako su Đoković i Dimitrov bili u bliskom kontaktu igrajući košarku, a dva dana nakon je premijer bio u kontaktu s Đokovićem, postoji teoretska mogućnost da mu je prenio zarazu.

“Ne postoji obaveza testiranja za ljude koji dolaze iz Srbije”

Sada nema druge nego točno procijeniti s kime je sve Dimitrov bio u kontaktu. Te njegove kontakte staviti u samoizolaciju i sve ih testirati, nema druge. Vrlo je važno identificirati sve kontakte, da se nekoga ne propusti. Međutim, moram reći da mi ništa od ovog zapravo nije iznenađujuće, vidim na svakom koraku da se ljudi ne pridržavaju mjera.”

Na kraju smo pitali Kaića je li trebalo testirati tenisače koji su u Zadar došli iz Srbije, odnosno Beograda gdje je povećan broj novooboljelih veliki problem već tjednima.

“Zapravo, ne. Ne postoji obaveza za testiranje niti karantene za ljude koji dolaze iz Srbije”, zaključio je.

Dimitrov je u međuvremenu otputovao u Monako odakle se javio s potvrdom da ima koronavirus, a prije dolaska u Zadar bio je na Adria Touru koji se održao u Beogradu.

Poznato je da Srbija već danima ima problem s povećanim brojem novozaraženih od koronavirusa, ali zasad nema dodatnih informacija je li Dimitrov uveo virus iz Srbije ili se zarazio u Hrvatskoj.

O svemu se oglasio i direktor turnira Goran Ivanišević rekavši da je do otkazivanja finala došlo zbog “sigurnosti svih uključenih”.

“Ovo je najbolja moguća odluka. Moramo paziti na sigurnost svih uključenih. Oni koji su bili u kontaktu s Grigorom će se testirati. Čekamo upute nadležnih tijela. Ja sam se igrom slučaja testirao prije tri dana i negativan sam”, rekao je Goran Ivanišević, direktor turnira.

Kako se može vidjeti na fotografijama ispod, Dimitrov je u proteklim danima bio vrlo blizak ljudima. Mjera socijalnog distanciranja sigurno se nije poštivala, a međusobnog grljenja i svega ostalog što ide uz sport je – bilo.

Ova vijest dolazi u istom danu kada je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu Hrvatske sazvao prvu konferenciju za medije nakon što nekoliko tjedana nismo imali veliki broj novozaraženih.

No kako je i u Hrvatskoj zabilježen povećan broj novooboljelih, Stožer je danas pooštrio mjere u Zagrebu i tri županije – Osječko-baranjskoj, Zagrebačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, ukinuti su posjeti u bolnicama u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

Mjere su već stupile na snagu.

A zabrinutost oko novonastale situacije izrazio je i istarski Stožer. Istarski gradonačelnici uputili su danas zajednički apel građanima, istarskim gostima, ali i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojem traže uvođenje novih mjera za cijelu zemlju.

“Kao što smo i očekivali, otvaranjem granica pojavili su se i novi slučajevi zaraze i za očekivati je da će ih biti još. Ušli smo u fazu suživota s virusom koja zahtijeva stalnu uključenost i hitnu reakciju na konkretne pojedinačne slučajeve. Potrebno je čim prije pronaći zlatni balans između zdravstvene sigurnosti svih naših građana i gostiju, te nastavka gospodarskih aktivnosti”, poručili su čelnici izvršne vlasti u Istri, a prenosi Glas Istre.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?