“Sve afere Beograd vuku dalje od Kosova. Slabe pozicije u pregovaračkom procesu”

Janjić: Afere vuku Beograd dalje, ne vidi se da iko išta radi oko Kosova

Dva meseca od izbora Kosovo još uvek nema novu Vladu, ali nema se utisak da je Beograd nervozan zbog toga, ne vidi se ikakav pomak, niti da iko išta ovde radi oko Kosova, ocenio je Dušan Janjić politički analitičar.

“Sve afere Beograd vuku dalje od Kosova. Slabe pozicije u pregovaračkom procesu”, upozorio je Janjić.

Dva meseca od izbora Kosovo još uvek nema novu Vladu. Nema ni ukidanja taksi na robu iz Srbije i BiH, niti nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Povećava se zato broj emisara i posrednika za rešavanje pitanja odnosa između Albanaca i Srba.

Situacija oko formiranja nove kosovske vlade je jako komplikovna jer Samoopredeljenje ima jednog poslanika više (29) od LDK (28), kaže Janjić i dodaje da je to slaba vlada.

Ne pamtim da je Putin ikada nekog političara gledao u oči i smešio mu se, kao Vučiću u Sočiju.

“Kad pogledate koalicione kapadcitete, LDK bi mogao da napravi dvotrećinsku vladu, a kapacitet Kurtija je 61 poslanik – to je slaba vlada, sa potrebenom većinom, ali moze da padne i ucenjivaće je partneri za svaki glas. I verovatno ne može da opstane duže od godinu, dve”, smatra gost Dana uživo.

Kako navodi, postoji pitanje od početka da li se LDK i Isi Mustafi isplati da ulaze u takvu slabu vladu koja će biti ucenjivana za svaki glas.

On je ocenio i da u načelu jeste moguće da Kurti odustane od premijerskog mesta, ali to je pitanje dogovora sa novom koalicijom.

“Ako Ustavni sud bude striktno tumačio ustav može da kaže da se mora na nove izbore. Ali širokim tumačenjem postoji mogućnost da se formira vlada. Ključno je šta će LDK izračunati, da li treba da nastavi u formiranju vlade, i da se ide na kratki rok vladanja, jer ova vlada sa samo 61 poslanikom u parlamentu ne može dugo da izdrži”, dodaje.

Janjić je ocenio i da će, u pogledu podrške Beograda isključivo Srpskoj listi, Aleksandar Vučić biti pragmatičan i da će menjati odnos od sledećih izbora.

Govoreći o susretu ruskog predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, Janjić je ocenio da je atmosfera bila malo neprijatna zbog afera.

“Putin je u prethodnim prilikama bio jasniji nego sada, ovo je bila malo neprijatna situacija jer se ticala biznisa sa oružjem, malo špijunaze, bezbednosnih tema. Videli ste neverovatnu srdačnost, ne pamtim da je Putin ikada nekog političara gledao u oči, kao Vučića, i udvarao mu se i smešio. Mali je Vučić, ali u formatu je bila vrlo neprijatna situacija iz koje Putin treba da razgovara, naprijatna kao i Vučiću, pretpostavljam”, kazao je on.

Janjić je ocenio i da je poruka tog susreta da će Rusija podržati svaki kompromis, ali ako je u pitanju mesto u UN to će Rusija sama odlučiti, što znači da Moskva nije spremna da da veto.