Svet

Republikanci pod pristiskom: Savetnik ima dokaze o Trampovim pritiscima na Ukrajinu?

Vašington — Republikanci u Senatu, pod sve su većim pritiskom demokrata da dozvole izvođenje svedoka i podnošenje novih dokumenata na suđenju za opoziv predsednika Trampa.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/  JIM LO SCALZO/ arhiva
EPA-EFE/ JIM LO SCALZO/ arhiva

Inače, republikanci u gornjem domu Kongresa SAD imaju većinu.

Kako navodi Glas Amerike, demokrate naročito insistiraju na svedočenju bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

Bolton je, prema medijskim izvešštajima, napisao knjigu u kojoj direktno povezuje predsednika sa planom da se zamrzne pomoć Ukrajini dok ne učini izvesne političke usluge, odnosno ne pokrene istragu protiv sina Trampovog političkog protivnika, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena.

Tramp je odbacio te navode kao lažne.

Republikanski senator Mit Romni objavio je da je sve izvesnije da će najmanje četvoro republikanskih senatora glasati da se Bolton pozove kao svedok, što bi demokratama omogućilo da mu izdaju poziv koji bi ga obavezao da se pojavi na suđenju u Senatu.

Republikanci su do sada tražili da suđenje Trampu ide ubrzanim tokom odnosno da bude bez svedoka i novih dokaza, na kojima insistiraju demokrate u Kongresu.

Glas Amerike navodi da je Bolton pre četiri nedelje Beloj kući podneo radnu verziju svoje knjige na standardnu proveru pre objavljivanja kako bi se osiguralo da ne sadrži poverljive informacije.

Prema izvorima “Njujork tajmsa”, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost napisao je da mu je predsednik Tramp u avgustu rekao da želi da zamrzne vojnu pomoć Ukrajini dok zvaničnici te zemlje ne pokrenu istrage o Trampovim rivalima, među kojima je i bivši potpredsednik i kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske stranke Džo Bajden.

Boltonov advokat sugerisao je da je izveštaj “Tajmsa” tačan što bi moglo da podrije ključni argument Trampove odbrane – da u spornom telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, u kojem je Tramp navodno tražio da se istraže Bajden i njegov sin Hanter – nije bilo uslovljavanja.

Predsednik SAD je nove optužbe odbacio na Tviteru i poručio da Boltonu nikada nije rekao da je pomoć Ukrajini povezana sa istragama o demokratama, uključujući i Bajdena.

“Ako je Bolton to rekao onda je to uradio samo da bi prodao knjigu”, tvitovao je americki predsednik koji je nedavno u Davosu poručio da bi Boltonovo svedočenje moglo da ugrozi nacionalnu bezbednost.

“On zna kako razmišljam. Zna šta mislim o liderima. Šta će se dogoditi ako otkrije šta ja mislim o nekom lideru, a što nije veoma pozitivno. Ja radim u ime zemlje i to bi bilo voma teško. To bi mi veoma otežalo posao”, upozorio je Tramp.

Čanovi Senata bi kasnije tokom nedelje mogli da glasaju o tome da li će biti svedoka na suđenju Trampu. Ako podrže taj potez, proces opoziva u Senatu mogao bi da traje duže. Ako ne bude podrške, gornji dom Kongresa mogao bi krajem nedelje da glasa o tome da li bi Tramp trebalo da bude smenjen s položaja predsednika, što je malo verovatno jer republikanci imaju većinu.

To znači da bi sudenje bilo završeno pre prvih unutarstranačkih izbora za predsedničku nominaciju Demokratske stranke u Ajovi, 3. februara, i Trampovog redovnog govora o stanju nacije u Kongresu, zakazanog za dan kasnije.