Svet na b92

“Ko je lud da iz EU ilegalno ide ka istoku”

Nejasnoće i dalje prate slučaj dvojice nigerijskih studenata koji su nedavno, prema njihovim tvrdnjama, uhapšeni u Zagrebu i uz pretnju oružjem proterani u BiH.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Depositphotos/ kikkerdirk
Ilustracija: Depositphotos/ kikkerdirk
Pročitajte još:

-Hrvatska policija uhapsila sportiste, odvela u šumu i proterala u BiH – mislili da su migranti VIDEO

Oni su u Puli učestvovali na međunarodnim sportskim igrama.

Advokat Ante Nobilo o ovom slučaju kaže da nema migranta za kojeg je čuo, među milionima, da su prošli tim područjem, da su bili praktično u Evropskoj uniji i ilegalno krenuli ka istoku.

Nobilo ističe da dvojica Nigerijaca sigurno nisu svojevoljno otišli u BiH.

“Dobili smo informaciju od bosanskih organa da su pasoši njihovi ostali u Zagrebu i da kasnije došle poštom, a da su išli s krijumčarima poneli bi dokumente. Oni svi imaju pametne telefone i takva zabuna, da umesto na zapad krenu na istok, teško je prihvatljiva”, kazao je Nobilo za zagebačku televiziju N1.

Upitan da li je ovo možda akcija s ciljem kompromitovanja Hrvatske, Nobilo je rekao da mu to zvuči kao teorija zavere.

“Teorijski da, ali vuče na teoriju zavere. Ako je tako, treba gledati u čiju to korist ide. Mi smo dosad imali već takvo postupanje hrvatske policije, da s hrvatske teritorije prebacuje migrante u BiH. Sad smo svi u šoku da ih je neko oteo u Zagrebu i transportovao u Bosnu i Hercegovinu, ali razlika je samo u lokaciji i kilometraži”, kaže Nobilo.

Misli da je realno pretpostaviti da su studenti koji se nisu vratili u zemlju iz koje su došli pokušali da ostanu u EU.

“Policijsko postupanje je nezakonito. U poslednje vreme imamo dva pucanja, a policija je oba puta saopštila da je oružje samo opalilo”, kazao je Nobilo.

Policija tvrdi da su sve podmirili i poneli dokumente.

Uveren je da policija svesno prikriva činjenice u vezi sa ovim slučajem.

“Hrpa neistina, prikrivanje činjenica. Imam osećaj da imaju pokriće da mogu tako da postupaju. Ne verujem da bi policajac koji od plate hrani porodicu samoinicijativno kršio zakon, da nema direktne zapovesti”, kaže ovaj hrvatski advokat.

Smatra da dvojicu nigerijskih studenata treba vratiti u Hrvatsku, koja treba da im izda privremenu vizu i uzme valjane iskaze koji bi se koristili u daljem postupku.

“Ako želite Hrvatsku koja je država vladavine prava, to je jedini put, ali ako se analizira kako Hrvatska postupa, to se neće dogoditi. Policija će nastojati ovo da zataška”, rekao je Nobilo