Svetsko tržište nuklearnom energijom

Pet država formira savez kako bi isključili Rusiju iz svetskog tržišta nuklearnom energijom

Klix.badanas 11:45

Pet država formira savez kako bi isključili Rusiju iz svetskog tržišta nuklearnom energijom 1Foto: Shutterstock/Valerie Quemener

Stvoren je savez između Velike Britanija, SAD-a, Kanade, Japana i Francuske u pokušaju da se Vladimir Putin izbaci s međunarodnog tržišta nuklearne energije, prenosi Klix.ba.

Kao deo sporazuma, pet nacija će iskoristiti vlastite resurse nuklearne energije kako bi „potkopale ruski stisak u lancima snabdevanja“.

Takođe će podupreti „stabilno snabdevanje gorivima za današnje potrebe, kao i garantovati stabilan i siguran razvoj i primenu goriva za napredne reaktore sutrašnjice“, stoji u zajedničkoj izjavi.

Istakli su da će se ovaj sporazum koristiti kao osnova za potpuno istiskivanje Putina s tržišta nuklearnog goriva, i to što je pre moguće, kako bi mu se presekao još jedan način finansiranja njegovog varvarskog napada na Ukrajinu i suštinski ostavio Rusiju na hladnom.

„Velika Britanija je u samom centru globalnih napora da se podrži Ukrajina, porazi Putin i osigura da ni on niti iko poput njega više ne može pomisliti da može ponovo držati svet otkupninom za svoju energiju“, kazao je Grant Šaps, državni sekretar za energetsku bezbednost Velike Britanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

FrancuskaJapanKanadanuklearna energijaRusijaSADVelika BritanijaVladimir Putin