TESLA SVE BOLJI

Podeli:
tesla

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Tesla, kompanija Elona Maska koja se bavi proizvodnjom automobila, popela se na vrh liste najvrednijih proizvođača u 2020. godini.

Tako je prestigla Toyotu po tržišnoj vrednosti i postala najvredniji proizvođač automobila u svetu. Odmah na drugom mestu je Toyota, dok je od Volkswagena Tesla vrednija više nego duplo.

Toyota je nakratko bila na prvom mestu, ali najnoviji podaci pokazuju da je Elon Mask ponovno preuzeo vrh. Tržišna vrednost Tesle sada iznosi oko 207,6 milijardi američkih dolara, što je za nekoliko milijardi više nego što vredi Toyota.

Tesla je takođe vrednija od Coca-Cole, Disneyja, Cisca, Mercka i Exxon Mobila.

Pročitajte još:

U proteklih godinu dana deonice Tesle porasle su za gotovo 350 odsto, dostigavši procenjenu vrednost veću za sedam puta nego prošle godine u isto vreme. Mnogi još uvek Maskovu kompaniju smatraju precenjenom, s obzirom na isporučene količine automobila u svetu.

Mnogi smatraju Teslu tehnološkom kompanijom, a ne automobilskom. U proteklih 12 meseci, zaključno s 31. martom 2020. godine, Tesla je isporučila nešto manje od 400.000 električnih vozila u celom svetu.

Sada postoji svega 19 kompanija na njujorškoj berzi koje su vrednije od Tesle.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Vaš komentar