Tigar dobacio do ćevapa

„Sve priče o tigrovima padaju u vodu – sramota svih nas“: Zašto su se građani otimali za ćevape u jednom marketu?

Otkako je Lidl stigao u Srbiju svedoci smo otimanja kupaca oko hrane, ali i drugih proizvoda koji su na akcijama u tom lancu hipermarketa. Poslednje je otimanje oko jeftinih ćevapa, a snimci „situacije“ preplavili su društvene mreže.

Kako se može videti iz snimaka na društvenim mrežama, kupci u Kragujevcu i Šapcu hrle ka frižiderima da bi došli do svog pakovanja ćevapa. Guraju jedni druge, vuku za rukave, hvataju za laktove, puneći kolica pakovanjima ćevapa.

Lidl je svojim kupcima ponudio jednodnevnu akciju, spustivši cenu ćevapa za 50 odsto, ali je kupovina bila ograničena na tri pakovanja.

Vladimir Mihić, psiholog i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, komentarišući „događaj“, kaže:

– Uvek kada prisustvujemo ovakvim scenama, a one nisu retke otkad su počeli da se kod nas otvaraju hipermarketi i druge prehrambene prodavnice, brinem da je ljudima u fokusu podsmevanje onima koji na ovaj način dolaze do nekog proizvoda. S jedne strane, siguran sam da za mnoge ćevapi i nisu nasušna potreba, pa je borba za njih pomalo tragikomična. Ali, sa druge strane, siguran sam da ima i onih koji veoma retko, ako ikada, imaju ćevape za ručak, što je sramota svih nas.

Taj psiholog još dodaje da „jednostavno, kombinacija mnogo nižeg stanadarda nego što nam to kaže Pink i stava, koji opet nameće vladajući režim, da je u redu biti sebičan i samoživ, ako od toga imaš koristi, dovodi i dovodiće do ovakvih scena i ubuduće“.

– Moramo iz korena promeniti način razmišljanja u smeru brige i za druge, a ne samo za sebe, pa će onda ovakvih bitaka za batake biti sve manje – objasnio je on.

Sociolog Boris Jašović opisuje situaciju rečima da to oslikava materijalno stanje u društvu i stanje duha.

– Videli smo dve kulture – kulturu siromaštva, iz koje onda proizilazi nekultura u međusobnom ophođenju. Postoji čvrsta veza između te dve stvari. Nama se govori da živimo u zlatnom dobu. Ali, jedno je teorija a drugo praksa – da živimo zaista u zlatnom dobu, da li bismo svedočili takvim scenama? Ovo nije prvi put da se tako nešto vidi, zanimljivo je da i sada i prošlih puta se mahom radilo o penzionerima – ističe naš sagovornik.

Istovremeno, Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, objašnjava da joj je prva asocijacija na devedesete godine prošlog veka „kada smo se tukli oko artikla kojih nije bilo“.

– Ovo održava stanje stvari u zemlji i standard ljudi. Sve priče o tigrovima padaju u vodu. Emocije koje sam imala dok sam to gledala su ponižavajuće i tužne. Ne dešavaju se te stvari slučajno. Ti ljudi koji su se tukli za ćevape, ko zna kada su pojeli poslednji put ćevap. Poražavajuće za 21. vek – ocenila je ona.

Danilo Šuković, ekonomista, ističe da je to realna slika siromaštva i bede.

– Sve priče o BDP, stranim investicijama, putevima se ne mažu na hleb. Standard građana su uništili inflacija, niske zarade i nejednakost. Sve drastičnije se održavaju na stanadrd građana pa smo svedoci takvih scena. Nažalost borba protiv siromaštva i socijalne nepravde je gurnuta u stranu, svi se bave nekom visokom politikom. A, građani to plaćaju – rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Cassions Tema od FRT