Uznemiravajuće!

WHO o drugom valu: Korona nalikuje na španjolsku gripu, mogli bi umrijeti milijuni

Foto: Epa

MILIJUNI ljudi mogli bi umrijeti ako dođe do drugog vala pandemije koronavirusa, upozorio je danas službenik Svjetske zdravstvene organizacije dodajući da se smrtonosna epidemija dosad ponašala onako kako su predviđali stručnjaci WHO-a.

“Možemo ovu pandemiju usporediti sa španjolskom gripom koja se ponašala točno poput covida-19: smirila se po ljeti, a zatim opet žestoko krenula u rujnu i listopadu, uzrokujući tijekom drugog vala 50 milijuna smrti”, rekao je liječnik Ranieri Guerra, pomoćnik generalnog direktora WHO-a, a prenosi CNN.

“Pandemija se ponaša onako kako smo predviđali”, dodao je.

Ublažavanje mjera ograničenja

Guerrino upozorenje stiže nakon što neke zemlje Europe, ali i diljem svijeta, polako kreću s ublažavanjem strogih mjera ograničenja koje su uvedene kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Prema podacima stranice Worldometers, do sada je na svijetu zabilježeno više od 9,7 milijuna slučajeva zaraze covidom-19. Ukupno je umrlo skoro 500.000 ljudi, a oporavilo se 5.276.000.

Najveći broj smrtnih slučajeva imaju Sjedinjene Države sa 126.000 mrtvih. Nakon toga slijedi Brazil s 55.000 žrtava, a zatim Britanija s 43.000.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?