Veštačka inteligencija

Mask za pauzu u razvoju veštačke inteligencije zbog „rizika po društvo“

SCITECH 29. mar 202315:38
Pixabay

Ilon Mask i grupa stručnjaka za veštačku inteligenciju (AI) pozivaju na šestomesečnu pauzu u razvoju sistema moćnijih od nedavno pokrenutog GPT-4. Oni upozoravaju na moguće rizike po društvo i čovečanstvo.

PROČITAJTE JOŠ:

Kompanija OpenAI je ranije ovog meseca u saradnji s Majkrosoftom objavila četvrtu verziju programa GPT-a (Generative Pre-trained Transformer) koja je osvojila korisnike zbog širokih mogućnosti upotrebe, od komponovanja pesama do sažimanja dugačkih tekstova.

Otvoreno pismo, koje je objavio neprofitni institut „Budućnost života“, i potpisalo više od hiljadu ljudi uključujući Maska, poziva na pauzu u razvoju naprednih veštačkih inteligencija sve dok nezavisni stručnjaci ne donesu bezbednosne protokole.

„Moćne sisteme AI-a trebalo bi razvijati tek kada budemo sigurni da će njihovi efekti biti korisni i da će se rizicima moći upravljati“, piše u pismu.

Autori ukazuju na rizike u vidu ekonomskih i političkih poremećaja i pozivaju programere da sarađuju s vlastima i regulatornim telima.

Njihova zabrinutost podudara se s upozorenjem Evropola koji je u ponedeljak ukazao na brojne etičke i legalne probleme koje je doneo ChatGPT, a tiču se moguće zloupotrebe z a sajber napade, širenje dezinformacija i sajberkriminal.